BELGA

Premie voor zorgpersoneel krimpt tot minder dan helft na belastingen, expert: "Hoge belastingdruk is bittere realiteit"

Om de inspanningen van het zorgpersoneel het voorbije jaar te belonen had de regering een eindejaarscadeau voorzien: 985 euro bruto dus. Intussen zijn de meeste premies gestort, maar na de sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing blijft minder dan de helft van de brutopremie over. Ontnuchterend en weinig aanmoedigend volgens belastingexpert en VUB-professor Michel Maus: "Duidelijk dat de belastingdruk in ons land niet goed is voor de bloeddruk." 

Zoals voor velen staat ook de job van Sabine Serroels, verpleegkundige in de Sint-Jozefskliniek van Izegem, op z'n kop sinds maart: "Zowel bij de eerste als bij de tweede golf heb ik op de covidafdeling gestaan. Normaal gezien werk ik normale uren, plots werd dat de hele dag door, weekends en feestdagen erbij." De premie was volgens haar dan ook meer dan terecht en welgekomen. 

Mensen zeggen dat je vanalles krijgt, maar uiteindelijk heb je er maar weinig van over

Sabine Serroels, verpleegkundige Sint-Jozefskliniek Izegem

"985 euro bruto, maar netto blijft daar nog 407 euro van over. Dat is voor iemand die fulltime werkt, wie minder werkt krijgt natuurlijk nog minder", zegt de verpleegkundige in De Wereld Vandaag op Radio 1, "Er komt nog een consumptiecheque van 300 euro, maar daar heb ik nog niets van gezien. Mensen zeggen dan dat je vanalles krijgt, maar uiteindelijk heb je er maar weinig van over." 

Lees verder onder het fragment uit De Wereld Vandaag: 

BELGA

Bittere realiteit

"De premie wordt als extra loon beschouwd waarop sociale bijdragen en bedrijfsvoorheffing moeten worden betaald en die lopen hoog op in ons land", zegt belastingexpert professor Michel Maus (VUB). Vervelend, vindt ook Maus, terwijl het ook anders had gekund: "De hinderpremies voor bedrijven zijn belastingvrij, een politieke keuze die bekrachtigd is door het parlement. Dat had men voor de premie ook kunnen doen." 

Hoge belastingdruk in ons land is een bittere realiteit 

Professor Michel Maus (VUB)

Voor de overheid is de belastingsheffing een vestzak-broekzakoperatie. Wat ze meer uitgeeft bruto aan de premie haalt ze weer op via haar eigen belastingen. "Politici schermen natuurlijk mooi met de brutobedragen", zegt professor Maus, maar toch wrijft de kwestie volgens hem zout in een bekende wonde: "De hoge belastingdruk in ons land is een bittere realiteit waar internationale organisaties al jaren op wijzen."

Meest gelezen