Zijn er bijwerkingen? En is veiligheid op lange termijn gegarandeerd? Vaccinologe Isabel Leroux-Roels geeft antwoorden

Nu de eerste vaccins toegediend worden, blijven de vragen toestromen in de mailbox van VRT NWS. Hoe kan je een goed vaccin zo snel ontwikkelen? Wat zijn de bijwerkingen? En als we de langetermijneffecten niet kennen, hoe weet je dan dat het veilig is? Wij stelden de vragen aan Isabel Leroux-Roels. Zij is vaccinologe en diensthoofd van het Centrum voor Vaccinologie CEVAC aan de UGent en UZ Gent.

Wat gebeurt er wanneer het vaccin in je lichaam gespoten wordt?

Door het vaccin zal je lichaam antistoffen aanmaken om zich te wapenen tegen het coronavirus. Hoe het dat doet, zie je in de video. 

Videospeler inladen...

Kan een vaccin wel veilig zijn als het zo snel ontwikkeld is?

Er is geen enkele stap in het testen van het vaccin overgeslagen. Het grote verschil zit hem in de enorme prioriteit die het coronavirus gekregen heeft. In de video ontdek je waarom dat zo belangrijk was. 

Videospeler inladen...

Wat zijn de bijwerkingen van de verschillende vaccins?

Er zijn wel degelijk bijwerkingen bij de verschillende coronavaccins. Maar dat zijn dezelfde bijwerkingen als bij andere vaccins. Welke dat zijn en of je je zorgen moet maken, zie je in de video.

Videospeler inladen...

Hoe kan het veilig zijn als we de langetermijneffecten nog niet kennen?

Uit 200 jaar aan vaccinkennis weet de wetenschap dat ernstige bijwerkingen bij vaccins kunnen optreden tot maximaal 6 weken na vaccinatie.  Professor Leroux-Roels vertelt in de video hoe men met die kennis de veiligheid kan garanderen.

Videospeler inladen...

Kan je nog iemand besmetten als je gevaccineerd bent?

Dat weten we nog niet. De vaccins beschermen tegen ernstige symptomen en overlijden. Om zeker te zijn dat je het virus ook niet meer kan doorgeven aan anderen, is er meer onderzoek nodig.

Videospeler inladen...

Zullen gevaccineerden zich nog aan de maatregelen moeten houden?

Aangezien er nog geen zekerheid is of de vaccins je ook minder besmettelijk maken, zullen gevaccineerden zich in de eerste plaats zeker aan de maatregelen moeten houden.

Videospeler inladen...

Waarom niet eerst de actieve bevolking vaccineren?

In deze eerste fase wordt er gefocust op het doen dalen van de overlijdens, en het afnemen van de druk op de ziekenhuizen. In de video leggen we uit waarom de oudere bevolking daarom prioriteit krijgt.

Videospeler inladen...

Mogen zwangere vrouwen een vaccin krijgen?

Op dit moment wordt de vaccinatie van zwangere vrouwen afgeraden. Niet omdat men problemen verwacht, maar omdat die onderzoeken nu pas gestart zijn. Wat als je zwanger wil worden of toch zwanger raakt? Professor Leroux-Roels geeft ook daarop een antwoord in de video.

Videospeler inladen...

Is het coronavaccin gevaarlijk als je recent een ander vaccin kreeg?

Afhankelijk van het vaccin wordt aanbevolen twee tot vier weken tussen de vaccinaties te laten. Professor Leroux-Roels benadrukt in de video ook dat ons immuunsysteem gemaakt is om vele soorten virussen tegelijkertijd de baas te kunnen.

Videospeler inladen...

Is het vaccin bestand tegen mutaties van het virus?

Omdat de vaccins tegen verschillende kleine onderdelen van het coronavirus beschermen, kunnen ze vaak ook werken tegen mutaties. Is dat niet het geval, legt de professor in de video uit dat een nieuwe versie van een vaccin maken dankzij de nieuwste technologie relatief eenvoudig is.

Videospeler inladen...

Meest gelezen