Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Minister Lalieux (PS) maakt 200.000 euro vrij voor menstruatiearmoede: "Niet genoeg, maar eerste stap in goede richting"

Minister voor Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) maakt 200.000 euro vrij in de strijd tegen menstruatiearmoede. In november bleek uit een studie van Caritas dat 1 op de 8 vrouwen in Vlaanderen soms niet genoeg geld heeft om maandverband of tampons te kopen. 

In november riepen kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en Caritas Vlaanderen op om menstruatieproducten - net zoals in Schotland - gratis te maken. Uit een onderzoek van Caritas bij 2.600 respondenten bleek dat  1 op de 8 vrouwen in Vlaanderen tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld heeft om maandverbanden en tampons te kopen. Voor meisjes die in armoede leven, loopt het op tot bijna 1 op de 2.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) ging toen niet op in op dit voorstel door te stellen dat het gratis aanbieden van maandverband geen directe oplossing is voor menstruatiearmoede. 

Deze financiële middelen vormen slechts een eerste stap naar meer structurele maatregelen

Karine Lalieux, minister voor Armoedebestrijding (PS)

Bekijk hier de reportage van 25 november uit "Het Journaal" en lees daarna voort:

Videospeler inladen...

Vandaag heeft minister voor Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) bekendgemaakt dat ze 200.000 euro zal uittrekken voor de strijd tegen menstruatiearmoede. "We moeten het taboe van menstruatie doorbreken", klinkt het. "Een vrouw is tijdens haar leven gemiddeld 500 keer ongesteld. Dit gaat over de helft van de bevolking. Vrouwen zijn daarenboven kwetsbaarder voor armoede. Een vrouw hoort niet te kiezen tussen voeding voor haar gezin of het kopen van hygiënische hulpmiddelen."

"De strijd tegen menstruatiearmoede is een sociale kwestie. Dit gaat over gelijkheid. Op dit vlak kan België opnieuw een voortrekkersrol spelen", stelt Lalieux. "Deze financiële middelen vormen slechts een eerste stap naar meer structurele maatregelen tegen menstruatiearmoede, in samenwerking met mijn collega-ministers."

De Conseil francophones des Femmes de Belgique en de Vrouwenraad zullen nu elk 100.000 euro ontvangen om het probleem aan te pakken. Deze instanties verdedigen vrouwenrechten en werken samen met organisaties zoals Femma en Ferm.

Vrouwenraad: "Voor gendergelijke samenleving is er nood aan universele aanpak"

De Nederlandstalige Vrouwenraad is tevreden met deze financiële hulpmiddelen, maar benadrukt dat het vooral een beginpunt vormt: "Dit bedrag is natuurlijk niet genoeg om menstruatiearmoede aan te pakken, maar het is wel een eerste stap. We zullen het geld op drie manieren inzetten", vertelt Heidi Degerickx, stafmedewerker Armoedebeleid bij de Vrouwenraad.

In elk project willen we minimaal 50 meisjes of jonge vrouwen helpen.

Heidi Degerickx, stafmedewerker Armoedebeleid bij de Vrouwenraad

"Ten eerste zullen we het probleem er verder mee in kaart brengen. Ten tweede gaan we aan beide kanten van de taalgrens 15 projecten oprichten in samenwerking met onze lokale lidorganisaties. In elk project willen we minimaal 50 meisjes of jonge vrouwen helpen. Het Caritas-onderzoek toont aan dat menstruatiearmoede vooral op deze doelgroep een grote impact heeft. Er zijn meisjes die niet meer naar school durven als ze hun maandstonden hebben, omdat ze geen maandverband of tampons kunnen kopen. We zullen hen begeleiden en producten geven."

(Lees verder onder de foto.)

Een wasbaar maandverband.

Als laatste wil de Vrouwenraad inzetten op duurzaameheid: "Tampons en maandverbanden vergroten de afvalberg. Menstruatiecup of wasbare maandverbanden zijn een duurzaam, maar ook duur alternatief. We gaan bekijken of deze alternatieven werken voor jonge vrouwen en meisjes", stelt Degerickx.

Als we echt naar een gendergelijke samenleving willen, is er nood aan een universele aanpak.

Heidi Degerickx, stafmedewerker Armoedebeleid bij de Vrouwenraad

"Als we echt naar een gendergelijke samenleving willen, is er nood aan een universele aanpak", pleit Degerickx. "Heel concreet stellen we voor om via de ziekteverzekering menstruatiecups of afwasbare maandverbanden voor elke vrouw beschikbaar te maken. Of we zouden niet-herbruikbare producten via instanties als scholen en universiteiten gratis beschikbaar kunnen maken, naast een nog betalend circuit. Zo is het in Schotland opgelost. Via scholen en universiteiten bereik je de kwetsbare groep die nog geen eigen inkomen heeft."

Meest gelezen