herstelacademie

Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas krijgen een herstelacademie voor geestelijke gezondheid

Als laatste Vlaamse regio start nu ook in de regio Aalst/Dendermonde/Sint-Niklaas een herstelacademie. Dit is een korte opleiding waar mensen met een psychische kwetsbaarheid kunnen nadenken op welke manier ze een kwalitatief beter leven kunnen hebben.

"Eigenlijk is het concept van de herstelacademie vrij uniek. De groep wordt door een hulpverlener en een ervaringsdeskundige begeleid", legt Lieven Claeys van de stuurgroep uit. "We werken niet rond 'genezen' maar aan 'herstellen'. Dus: hoe kan ik ondanks mijn psychische kwetsbaarheid of handicap toch het beste van mijn leven maken?"

Ervaringsdeskundigen

Meer en meer worden ervaringswerkers in de geestelijke gezondheidszorg als experten ingezet. "Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf ook een levensontwrichtende gebeurtenis heeft meegemaakt en terug een balans in zijn leven heeft gevonden. Ze hebben ook een opleiding gevolgd om onze groepen te begeleiden" aldus Lieven Claeys van de herstelacademie. "Vanuit zijn of haar ervaring brengen ze samen met een hulpverlener een belangrijke bijdrage in de groep." De werkgroepen zijn klein. Ze werken met vier tot acht personen. "We houden de prijs ook bewust laag omdat de cursussen voor iedereen toegankelijk moeten zijn", zegt Claeys. "We vragen vijf euro per sessie van drie uur."

Wij staan open voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, voor hun omgeving of gewoon voor wie er interesse in heeft. 

Iedereen kan bij de herstelacademie terecht volgens Claeys. "Wij staan open voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, voor hun omgeving of gewoon voor wie er interesse in heeft. 

(lees verder onder de foto)

herstelacademie

De herstelacademie ontstond in de Angelsaksische landen en is dan naar Nederland en Vlaanderen overgewaaid. Het is een samenwerking tussen psychiatrische ziekenhuizen en andere voorzieningen voor geestelijke gezondheidzorg in de regio Aalst, Dendermonde, Sint-Niklaas. Dit voorjaar zijn er cursussen als ‘Herstel in Jezelf’, ‘De kracht van mijn familie’ of opleidingen voor ervaringsdeskundigen. De cursussen worden op verschillende plaatsen in de regio gegeven. Meer info vind je hier.

kasto80

Meest gelezen