Videospeler inladen...

Zeker 7 doden en veel schade na aardbeving van 6,4 in Kroatië

In Kroatië zijn al zeker 7 doden geteld na een aardbeving met een kracht van 6,4 in Petrinja, zo'n 50 kilometer van de hoofdstad Zagreb. Onder hen is een meisje van 12. Verschillende andere mensen raakten gewond en er is ook veel schade in en rond de stad. Het centrum van Petrinja is bijna volledig ingestort.

Het centrum van Kroatië werd rond 12.15 uur getroffen door een krachtige aardbeving, het epicentrum lag in de stad Petrinja, 46 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb. De beving had volgens het Europees Mediterraan Seismologich Centrum een kracht van 6,4.

Al zeker 7 mensen hebben de aardbeving niet overleefd. In Petrinja kwam een 12-jarig meisje om het leven. Er vielen ook verschillende gewonden. In Petrinja zijn minstens 20 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Ook in Sisak, een stad vlak bij Petrinja, liepen verschillende mensen breuken en een hersenschudding op. Sommigen moeten geopereerd worden, aldus het hoofd van de medische noodhulp daar. (Lees voort onder de video.)

Bekijk: de eerste beelden van de schade in Petrinja en Zagreb

Videospeler inladen...

De beving veroorzaakte ook heel wat schade. Daken, gevels en her en der ook volledige gebouwen zijn ingestort. Volgens HRT zouden nog verschillende mensen onder het puin liggen van ingestorte gebouwen. "Het centrum van Petrinja zoals het was, bestaat niet langer meer", verklaarde de zender. De Kroatische premier Andrej Plenkovic bracht een bezoek aan de stad om de schade op te meten.

Reddingswerkers en opgetrommelde soldaten proberen mensen op te sporen en te redden. Vanuit Petrinja zijn ook beelden opgedoken van een man en een jongen die uit een auto gered worden die onder het puin was bedolven. De twee werden levend naar het ziekenhuis gebracht.

In Zagreb liepen mensen in paniek de straat op en de parken in. Ook daar is er her en der schade. Het Sveti Duh-ziekenhuis werd ontruimd. Velen verlieten zelfs de stad, ondanks het reisverbod wegens het coronavirus. Kroatië heeft de Europese Unie om hulp gevraagd, via het Europese mechanisme voor noodsituaties. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft al hulp beloofd, na een gesprek met de Kroatische premier. (Lees voort onder de foto's.)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

De aardbeving hield minutenlang aan en was in twaalf landen te voelen, onder meer in Servië en Bosnië en tot in de Oostenrijkste hoofdstad Wenen. In buurland Slovenië werd een kerncentrale uit voorzorg stilgelegd, op zo'n 100 kilometer van het epicentrum van de beving. Er waren ook al enkele naschokken, waarvan één in de Italiaanse stad Verona.

Gisteren was er ook al een aardbeving in Kroatië, met een kracht van 5,2, gevolgd door verschillende naschokken. Ook toen werd er schade gemeld in de steden Petrinja en Sisak. Verschillende gebouwen waren er ingestort.

Inwoners van Zagreb liepen de straat op en de parken in.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen