AFP or licensors

Amerikaanse Lagerhuis stemt veto van Trump over defensiebegroting weg

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een veto van president Donald Trump over de begroting bij Defensie weggestemd. Het gaat om een begroting van omgerekend 606 miljard euro.

De begroting was eerder met een grote meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden (Lagerhuis) als de Senaat (Hogerhuis) aangenomen. Ook de Senaat zal hoogstwaarschijnlijk dinsdag het veto van tafel vegen.

Trump heeft onder meer bezwaar tegen het plan om militaire bases om te dopen. Ze zijn nu nog genoemd naar leiders van de zogenoemde Confederatie, de alliantie van staten die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog vochten voor behoud van de slavernij. De president wil niet dat de door hem gewenste terugtrekking van militairen uit bijvoorbeeld Afghanistan en Duitsland wordt beperkt.

Voorts vindt hij een strengere aanpak van onlineplatformen nodig, zoals Twitter en Facebook. Die kunnen nu niet worden vervolgd voor inhoud die gebruikers plaatsen.

Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president de defensiebegroting blokkeerde. En het wordt waarschijnlijk ook de eerste keer dat het Congres een veto van Trump ongedaan maakt. Dat gebeurt in de nadagen van zijn presidentschap. De Democraat Joe Biden volgt hem op 20 januari op.

Meest gelezen