Videospeler inladen...

Australië wil toeristen land uit zetten na uit de hand gelopen feestje met Britse backpackers

Australië wil tijdelijke visa van buitenlanders die de coronamaatregelen niet respecteren intrekken. Dat heeft de Australische minister van Immigratie Alex Hawke gezegd. Zijn uitspraak komt er nadat Britse backpackers op kerstdag de bloemetjes hadden buitengezet op Bronte beach, alsof ze nog nooit van coronamaatregelen gehoord hadden.

Op kerstdag hebben honderden Britse toeristen feest gevierd op Bronte Beach, een strand aan de kust van grootstad Sydney, in New South Wales. Op beelden is te zien hoe de vakantiegangers zich niet aan de lokale coronamaatregelen houden. Ze dansen en drinken zonder afstand te bewaren. Er zijn bovendien veel meer aanwezigen dan de maximaal toegelaten 100. De feestvierders dragen geen mondmaskers. Dat is niet verplicht in Sydney, maar wel aangeraden op plaatsen waar de fysieke afstand niet gegarandeerd kan worden.

Bekijk hier de beelden van het feest en lees verder onder de video.

Videospeler inladen...

We willen geen visa intrekken, maar als deze mensen verkeerde dingen blijven doen en gezondheidsmaatregelen blijven schenden, zullen we actie ondernemen

Australische minister van Immigratie Alex Hawke

"Onaanvaardbaar", reageert de Australische minister van Immigratie Alex Hawke vandaag tijdens een officieel persmoment op het gebeuren. Hij wijst erop dat de meeste Australiërs en de meeste buitenlanders met een tijdelijk visum de coronamaatregelen wel respecteren, maar dat hij het gedrag van enkelingen die de regels naast zich neerleggen niet langer kan dulden.

"In de aanloop naar het nieuwe jaar zullen we zeer duidelijk zijn: je moet gehoorzamen aan de gezondheidsvoorschriften als je een tijdelijk visum hebt. Je bent te gast in Australië", zegt Hawke. Wie de regels toch naast zich neerlegt, riskeert dat zijn of haar visum wordt ingetrokken. "We willen geen visa intrekken, maar als deze mensen verkeerde dingen blijven doen en gezondheidsmaatregelen blijven schenden, zullen we actie ondernemen volgens onze migratiewetgeving."

Geen boetes uitgedeeld

De politie kwam ter plaatse. Op foto's is te zien hoe agenten zich een weg proberen te banen tussen de feestvierders, die hun uitspatting niet aan banden legden. Toch zouden de aanwezigen geen boetes gekregen hebben, omdat het onmogelijk was er voor iedereen in de menigte een uit te schrijven. De politie krijgt kritiek omdat ze zelf ook geen mondmasker droegen.

Getuigen vertelden de Britse omroep BBC dat de meerderheid van de feestgangers Britten waren, en andere buitenlanders. "Je kon duidelijke Engelse accenten horen en verschillende mensen droegen witte, Engelse voetbaltruitjes", zegt de lokale journalist Peter Hannam, die het feestje tijdens zijn wandeling zag.

Australiërs verontwaardigd

Veel Australiërs reageren boos op het gebeuren. Op sociale media is de verontwaardiging bij velen groot en maken sommigen zich zorgen dat de Britse toeristen de nieuwe, meer besmettelijke coronavariant in Australië zullen verspreiden. 

Australië heeft het tot nu toe relatief goed gedaan tijdens de pandemie. In totaal vielen er sinds het begin van de coronacrisis 909 doden, de meesten daarvan in Melbourne. Dat zijn er 3,64 per 100.000 inwoners. België telt meer dan 168 doden per 100.000 inwoners. 

Sydney detecteerde onlangs een nieuwe cluster van besmettingen in de regio Northern Beaches, en trof daarop nieuwe, lokale maatregelen. Bronte beach ligt niet in die regio, maar toch zijn autoriteiten ook daar waakzaam voor nieuwe besmettingen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen