Tweede groep Rohingya-vluchtelingen verplaatst naar afgelegen eiland, ondanks vrees voor overstromingen

Bangladesh is begonnen met de verhuizing van een nieuwe groep Rohingya-vluchtelingen naar Bhasan Char. Dat is een kunstmatig aangelegd, tot voor kort onbewoond eiland. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat het laaggelegen eiland kwetsbaar is voor overstromingen en vragen om geen vluchtelingen te dwingen om te verhuizen.

Bangladesh is bezig met de verplaatsing van een nieuwe groep van meer dan 1.800 Rohingya-vluchtelingen naar het afgelegen eiland Bhasan Char. Bussen vervoeren de mensen naar de kust en daar brengen minstens vijf boten hen naar het eiland. De overtocht duurt enkele uren.

Begin december verhuisden de Bengalese autoriteiten al eens 1.600 Rohingya's naar Bhasan Char. In totaal wil Bangladesh meer dan 100.000 vluchtelingen van het vasteland naar het afgelegen, kunstmatig aangelegde eiland verhuizen. Dat is ongeveer een tiende van de 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen die momenteel in Bangladesh verblijven. 

Bekijk hieronder de beelden van de verhuizing en lees daarna verder.

Videospeler inladen...

Gevaar voor tropische stormen

De Rohinya zijn een overwegend islamitische minderheid uit Myanmar. Velen van hen worden met geweld uit hun thuisland verdreven en leven sindsdien in erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen in het zuiden van buurland Bangladesh. Maar ook daar zijn ze niet altijd even welkom. Bangladesh wil hen verhuizen naar het eiland Bhasan Char, waar ze volgens de autoriteiten alle infrastructuur die ze nodig hebben om te kunnen leven, aangeboden krijgen.

Maar dat laaggelegen, met puin uit de Himalaya aangelegde eiland loopt het risico om onder water te lopen bij tropische stormen, die de kusten van Bangladesh regelmatig teisteren. Een dijk van 3 meter hoog zou de barakken voor de vluchtelingen moeten beschermen, maar bij stormweer zouden golven van 4 tot 5 meter op het eiland inbeuken. 

Rohingya-vluchtelingen worden met een boot naar het eiland Bhasan Char gebracht.

"Gebruik van intimidatietechnieken"

De Verenigde Naties zeggen dat ze niet betrokken zijn bij de herlocatie en dringen erop aan dat vluchtelingen niet gedwongen naar Bhasan Char overgebracht worden. Ook andere mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd om de leefbaarheid van het eiland en willen dat de verhuizing stopt.

"Een gebrek aan transparantie in het overlegproces met de vluchtelingen, beschuldigingen vanuit de Rohingya-gemeenschap dat Rohingya-famlies geld zouden krijgen om te verhuizen en het gebruik van intimidatietechnieken maken de verplaatsing verdacht", aldus Amnesty International.

De Bengalese overheid wimpelt de bezorgdheden van de mensenrechtenorganisaties weg en herhaalt dat het eiland veilig is. Minister van Buitenlandse Zaken Abdul Momen zegt dat de Rohingya "zeer gelukkig zijn" met de herlocatie en dat niemand gedwongen naar het eiland is vertrokken. Getuigenissen van vluchtelingen uit de kampen in Bangladesh hebben dat al meermaals tegengesproken.

Bekijk hieronder de reportage uit het journaal over de eerste verplaatsing van Rohingya-vluchtelingen begin december.

Videospeler inladen...

Meest gelezen