Radio 2

Boomactivist vecht kappen van 120 bomen aan in Blankenberge

Boomactivist Ivan De Clerck uit Brugge protesteert tegen het omhakken van 120 bomen in de omgeving van de Hugo Verriestlaan in Blankenberge. In de wijk komen er nieuwe fietspaden, maar de werken liggen nu minstens 6 maanden stil. Het stadsbestuur zit verveeld met de zaak. 

Ivan De Clerck is niet aan zijn proefstuk toe. Met zijn vzw "Bescherm Bomen en Natuur" redde hij naar eigen zeggen al 20.000 Vlaamse bomen van de hakbijl. Dit keer diende hij een bezwaarschrift in bij de provincie voor het kappen van 121 knotwilgen en populieren in Blankenberge. De bomen sneuvelen voor de heraanleg van de Hugo Verriestlaan, het Lode Zielenspad, het Maurits Sabbepad en de Colombus. Die wijk wordt helemaal opgefrist, er komen nieuwe rioleringen en fietspaden. Daarom moeten de bomen dus verdwijnen. 

"Bij rioleringswerken wordt vaak beslist door besturen om bomen radicaal te kappen terwijl dat in 90 procent van de gevallen niet nodig is. De bomen in Blankenberge kunnen gerust blijven staan. Er zijn genoeg technieken voorhanden om bij werken de bomen te redden", zegt Ivan De Clerck.  

Het duurt ongeveer 30 jaar voor een aangeplante boom dezelfde waarde heeft
Ivan De Clerck boomactivist

Blankenberge zit verveeld met de zaak

Het stadsbestuur van Blankenberge zit verveeld met het protest. De provincie zou pas in maart 2021 uitspraak doen over de zaak. Daardoor zullen de werken in de wijk minstens een half jaar vertraging oplopen, zegt het stadsbestuur. 

Meest gelezen