Radio 2/Belga

Boutersem krijgt nieuwe schepen met beperking: "Ik ben extra gevoelig voor problemen van de mensen"

De gemeente Boutersem heeft voortaan één van de weinige Vlaamse schepenen met een beperking. Bart Dusart (CD&V) legde gisteravond de eed af tijdens een online gemeenteraad. Dusart neemt de fakkel over van partijgenoot Maurice Rodeyns en wordt schepen voor Landbouw, Milieu, Cultuur, Feestelijkheden en Meldingsopvolging. "Mijn handicap zal mij niet beperken, maar het wordt eerder mijn sterkte als schepen", klinkt het.

Door een zuurstoftekort bij zijn geboorte liep de 39-jarige Dusart een hersenverlamming op. "Daarom moet ik me behelpen met krukken of een rolstoel om me te verplaatsen. Ik heb ook geen evenwicht en last van spasticiteit in mijn benen", vertelt Dusart. "Toen ik twintig jaar geleden leerde lopen met krukken, begon ik te dromen dat ik mij kon inzetten voor de problemen van mensen via de politiek. Op die manier is mijn handicap eigenlijk mijn sterkte geworden, want ik heb in de loop der jaren een gevoeligheid gekregen voor problemen waar mensen mee worstelen."

Wijze raad van zijn oma

Ook al heeft Bart er geen problemen mee dat mensen naar zijn beperking verwijzen, toch hoopt hij dat ze hem niet anders gaan bekijken. "Ja, ik heb een handicap. Maar die handicap is maar een gedeelte van mezelf. Ik hoop dat mensen dat los van mij kunnen zien, want ik wil er zijn voor alle Boutersemnaren. Ik wil niet te veel de nadruk leggen op mijn handicap." Dat Dusart nu schepen kan worden, is voor hem een droom die uitkomt. "Ik zat al in de gemeenteraad, maar als schepen kan je toch nog meer deel uitmaken van het beleid. Mijn oma zei ooit: "Als je wil werken aan een mooiere wereld, begin dan in je eigen buurt. Die woorden zijn me altijd bijgebleven. Daarom wil ik graag nog meer inzetten op samenhang in onze mooie gemeente. Ik wil oog hebben voor de grote en kleine problemen van de mensen", aldus de kersverse schepen.

Meest gelezen