Brandweer Vlaamse Ardennen roept op om rookmelders te hangen: “Slechts helft van woningen is in orde”

De brandweer van de Vlaamse Ardennen roept op om rookmelders te hangen in huis. Sinds dit jaar is een rookmelder verplicht, maar de brandweer merkt dat nog maar de helft van de woningen in orde is. “Zo’n rookmelder kan nochtans levens redden”, klinkt het. 

Slechts de helft van de woningen in de Vlaamse Ardennen heeft een rookmelder. “Dat is te weinig, want sinds begin dit jaar is zo’n rookmelder verplicht”, klinkt het bij de brandweerzone. “Haal een rookmelder in huis, want het kan levens redden.” In de Vlaamse Ardennen werden het afgelopen jaar 5 tot 10 branden voorkomen door een rookmelder. 

Te weinig rookmelders

Sinds dit najaar controleert de brandweer na elke interventie of er effectief rookmelders in huis hangen. Uit zo’n 80 interventies blijkt dat de helft van de woningen nog niet in orde is. “We merken enerzijds dat er mensen zijn die nog niet weten dat een rookmelder verplicht is. Anderzijds zijn er ook mensen die wel een rookmelder hebben aangeschaft, maar die hem nog niet hebben opgehangen”, zegt Jonathan Jouret van de brandweerzone. 

Geen boete

Sinds 1 januari 2020 is het verplicht om een actieve rookmelder in huis te hebben, maar er worden geen boetes uitgeschreven voor wie niet in orde is. “Als wij merken dat er geen rookmelder geïnstalleerd is, manen we de mensen vooral aan om er een te installeren”, gaat Jouret verder. “Mensen moeten weten dat het niet enkel een kwestie is van in orde te zijn met de wetgeving, maar dat het vooral een kwestie is van leven en dood. Een rookmelder kan levens redden.”

Vanaf 2021 zal er wél gecontroleerd worden in huurwoningen. Die kunnen dan eventueel ongeschikt verklaard worden als er geen rookmelders hangen.

Extra sensibilisering

De brandweerzone Vlaamse Ardennen zal het komende jaar dan ook extra inzetten op sensibilisering. “Het afgelopen jaar hebben we de Vlaamse campagne “Doe de deur dicht” mee verspreid. De campagne spoort mensen onder meer aan om rookmelders te installeren en zal ook in 2021 blijven doorlopen. Zodra de coronacrisis het toelaat zullen we ook opnieuw brandpreventieadviseurs de baan opsturen. Zij kunnen mensen en organisaties informeren over het belang van rookmelders en bijvoorbeeld samen een vluchtplan opstellen.” 

kasto80

Meest gelezen