CHECK: Nee, overlijdens en gezichtsverlamming komen niet vaker voor na een injectie met het Pfizer-vaccin

Verlammingsverschijnselen, hartaanvallen en zelfs patiënten die overlijden: als je sommige posts op de sociale media leest, laat je je maar beter niet inenten tegen het coronavirus. Maar wat klopt er van die verhalen, en wat niet?

Nee, het Pfizer-vaccin lijkt niet méér gezichtsverlammingen te veroorzaken

“Ik heb onlangs het Covid 19-vaccin gekregen.” Zo begint een video die op de sociale media circuleert. Een vrouw die zegt dat ze een verpleegster is uit de Amerikaanse stad Nashville, doet daarin een aangrijpend verhaal. “Vlak na de inenting voelde ik me oké. Maar drie dagen later ging ik naar de dokter omdat ik problemen had met m’n gezicht. De hele linkerkant van mijn gezicht. Ik heb nu Bell’s palsy (een gezichtsverlamming die meestal tijdelijk is, red.).” 

De video raakte wijd verspreid en werd ook opgepikt door verschillende coronakritische blogs. 

Wat is ervan aan? Op dit moment zijn vier gevallen bekend van proefpersonen die effectief het syndroom opliepen nadat ze het coronavaccin van Pfizer-BioNTech toegediend kregen - één nieuwssite heeft het over zeven gevallen. De Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenautoriteit FDA rapporteerde vier gevallen op 3, 9, 37 en 48 dagen na de inenting. In het totaal namen 43.448 proefpersonen deel aan het onderzoek. De ene helft daarvan kreeg het vaccin, de andere helft (de controlegroep) een placebo. Geen van de testpersonen uit de controlegroep kreeg te maken met gezichtsverlamming.

Het FDA noemt vier gevallen op 21.720 (1 op 5.430 tijdens de proefperiode van twee maanden) gevaccineerde proefpersonen  in lijn met het gemiddeld aantal Amerikanen dat jaarlijks het syndroom ontwikkelt (elk jaar 1 op 8.200). De aangetroffen gevallen zijn op dit moment zo zeldzaam dat ze evengoed aan het toeval te wijten zouden kunnen zijn, en bovendien daalt de kans op zware complicaties naarmate de tijd vordert. Ter illustratie: bij de placebogroep werden géén gevallen vastgesteld, wat dan weer letterlijk oneindig ver onder het nationale gemiddelde ligt, en niet te verklaren is door de injectie.

Daarom besluit het FDA dat er voorlopig geen reden is om aan te nemen dat het vaccin het syndroom heeft veroorzaakt bij de testpersonen. Het raadt wel aan om de gevallen verder op te volgen naarmate het vaccin verder uitgerold wordt onder de bevolking.

Ja, er zijn twee proefpersonen overleden nadat ze het Pfizer-vaccin kregen… en vier zelfs zonder dat vaccin

“Twee proefpersonen voor coronavaccin Pfizer overleden”, kopt een blog dan weer. Het verwijst als bron naar een artikel van de Israëlische krant Jerusalem Post. En wie dat artikel leest, zal zien dat het eigenlijk zelfs om zes overleden proefpersonen gaat. 

Hoe zit dat? De zes overleden proefpersonen worden gerapporteerd in hetzelfde document van de FDA waar we hierboven al naar verwezen. Daarin staat aangegeven dat twee proefpersonen die het vaccin toegediend kregen, overleden. Maar nog eens vier proefpersonen uit de controlegroep stierven, en zij kregen enkel een placebo toegediend van zout water. 

In het document lezen we dat het FDA ervanuit gaat dat geen van de twee doden die het vaccin toegediend kregen, toe te schrijven zijn aan dat vaccin. Een van hen overleed 65 dagen na de tweede dosis aan een hartaanval. De andere, die al voordien aan aderverkalking en obesitas leed, stierf drie dagen na zijn eerste dosis aan die aderverkalking. Dat zijn doodsoorzaken die te verwachten vallen binnen deze leeftijdscategorie en in zo’n grote testgroep, aldus het FDA.

En wat is dat met die griezelige lijst van mogelijke bijwerkingen?

Opmerkelijk hoeveel er fout geïnterpreteerd of selectief geciteerd wordt uit documenten van de FDA. Neem nu deze kop, die claimt dat het FDA “22 ernstige ziekten en tegenreacties door Covid 19-vaccins” vermeldt. We vinden het artikel op een website die verder bol staat van de theorieën over coronacomplotten, internationale pedofielennetwerken en “the great reset”

“Naast de dood worden onder andere een hartaanval, een hersenbloeding, hersen- en ruggenmergontstekingen, narcolepsie en kataplexie, gevolgen voor zwangerschappen en geboorten, en tal van andere (auto-immuun)ziektes genoemd”, schrijft de auteur van het artikel, die het ook nog een “afschrikwekkend lijstje” van mogelijke bijwerkingen van covidvaccins noemt. Maar wat is daar nu van aan?

Wel, dat lijstje komt uit dit document. Dat legt uit hoe het Amerikaanse Center for Biologics Evaluation and Research (CBER) de coronavaccinaties verder wil opvolgen naarmate de bevolking ingeënt wordt. Om de effectiviteit van de vaccins te controleren bijvoorbeeld, of om na te gaan of er bijwerkingen zijn die nog niet zijn opgedoken in de testfase. Dat kan altijd gebeuren bij bijwerkingen die zo zeldzaam zijn dat ze zich niet voordoen in een testgroep van, bijvoorbeeld, 44.000 personen (in het geval van Pfizer).

Het “afschrikwekkend lijstje” dat de auteur van het artikel citeert, zijn mogelijke ziektes en bijwerkingen die het CBER specifiek in het oog wil houden, voor het geval ze zich zouden voordoen. Die lijst is opgesteld op basis van ervaringen met vorige vaccinaties. Het kan dus dat die aandoeningen effectief in extreem lage aantallen zullen opduiken naarmate honderdduizenden, en nadien miljoenen mensen gevaccineerd worden, net zoals dat met andere vaccins het geval is.

Ter herinnering: de bijwerkingen die tijdens het testonderzoek van Pfizer-BioNTech het vaakst zijn voorgekomen, zijn pijn aan de plek van de injectie, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, rillingen, pijn aan de gewrichten en koorts. 

Maak je geen illusies: we zullen zulke onzinverhalen de volgende maanden nog vaker te lezen krijgen

Naarmate wereldwijd meer mensen gevaccineerd zullen worden tegen het coronavirus, zal dit soort van desinformatie vaker voorkomen. Kwaaltjes, ziektes en overlijdens zullen toegeschreven worden aan het vaccin zonder dat dat noodzakelijk het geval is. En het risico bestaat effectief dat er nieuwe, zeldzame bijwerkingen zullen opduiken die nu nog niet zijn opgemerkt.

Deze tekst werd aangepast op 30 december om 9:40. Een vorige versie van dit artikel stelde dat het FDA vier gevallen van gezichtsverlamming op de totale testgroep in lijn noemde met het gemiddelde, en dat dat aantal niet hoger is dan het nationale gemiddelde. Dat klopt niet: het FDA heeft het over vier gevallen op de groep van gevaccineerde testpersonen. Dat aantal ligt wel degelijk boven het nationale gemiddelde, maar is volgens het FDA nog steeds te laag voor conclusies over een mogelijk verband.

Meest gelezen