foto: Pixabay

Einde Zwarte Markt in Tessenderlo

De Zwarte Markt in Tessenderlo houdt er na 37 jaar mee op. Het was de grootste overdekte markt van de Benelux en er kwamen iedere zondag gemiddeld 15.000 bezoekers uit het binnen- en buitenland naar toe. Ook de live optredens van Vlaamse artiesten trokken veel volk. Maar de coronacrisis heeft de organisatie uiteindelijk de das om gedaan.

De Zwarte Markt begon begin jaren tachtig in een voormalige fabriek van Philips waar autoradio's werden gemaakt. De organisator kocht de hallen en richtte een grote tweedehandsmarkt in met een lage inkomprijs, gratis parking en met veel show en entertainment. Er werd ook op zijn Amerikaans flink geïnvesteerd in reclame. 

Topdagen

Op topdagen waren er meer dan 1.300 standhouders, verspreid over drie hallen met een totale oppervlakte van ruim 20.000 vierkante meter. De Zwarte Markt werd de grootste overdekte markt van de Benelux en lokte wekelijks gemiddeld 15.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Er waren verschillende exotische eetstanden en vooral de gratis optredens van bekende Vlaamse artiesten lokten extra veel volk. De formule was jarenlang succesvol. 

Met heel veel spijt in ons hart, maar we kunnen niet anders.

Myriam Joris

"Na 37 jaren sluiten we de deuren", zegt bestuurslid Myriam Joris. "Het is begonnen met de aanslagen in Brussel. Je merkte dat de mensen schrik hadden. Nadien ging het opnieuw beter, maar dan kwam corona." De organisatie vindt het vreselijk dat ze deze beslissing heeft moeten nemen. "Het valt ons heel zwaar, met spijt in ons hart sluiten wij de deuren. Het was zeker niet de bedoeling maar we kunnen niet anders."

Sleet op formule

De laatste jaren kwam er sleet op de formule. Veel spullen die je op de Zwarte Markt kon vinden, kan je nu ook online kopen. Ook kwam een aantal standhouders in een slecht daglicht door de verkoop van namaakspullen. De oude hallen waren ook dringend aan onderhoud toe en de site zag er aftands uit. Maar de genadeklap kwam door de coronacrisis want de markt kon in 2020 slechts een paar zondagen de deuren openen. Nu valt het doek over de Zwarte Markt.

Meest gelezen