Experten willen strengere regels voor Belgische reizigers die terugkeren: "Test hen op luchthaven of in treinstation" 

Tijdens de vakantie zijn heel wat Belgen tegen het advies van de overheid in, naar het buitenland getrokken. Die komen nu weer naar huis en zijn mogelijk in aanraking gekomen met het coronavirus. De experten die de overheid adviseren in de coronacrisis willen dat de regels strenger worden om de goede coronacijfers in ons land te vrijwaren en te vermijden dat de meer besmettelijke Britse coronavariant ons land binnenkomt. De experten leveren vandaag een rapport af aan de overheid.

Om de terugkeer van mensen die in het buitenland zijn geweest zo veilig mogelijk te laten verlopen, pleiten verschillende experten voor extra maatregelen. Infectiologe Erika Vlieghe stelde in De Standaard voor om de terugkerende Belgen te vragen een negatieve test voor te leggen, zoals ook buitenlanders moeten doen om ons land binnen te mogen. 

Reizigers nu zo'n een verplichting opleggen, wanneer de mensen op het punt staan om terug te keren is wel erg kort dag. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt daarover in "De ochtend" (Radio 1) dat het voorstel zal bekeken worden op een Overlegcomité. "Ik zeg niet meteen automatisch "nee" op het idee", zei Jambon. "Maar we hadden landgenoten dat wel al moeten zeggen toen ze op vakantie vertrokken. Als mensen vertrekken, moeten ze weten onder welke voorwaarden ze kunnen terugkomen." 

Voorlopig staat er geen Overlegcomité meer gepland in 2020. Het eerstvolgende overleg valt normaal op vrijdag 8 januari, de huidige coronamaatregelen lopen tot 15 januari.

Men moet dan op de plaats waar men vertrekt in het buitenland niet alle mogelijke moeite doen om aan een test te geraken. Dat is iets makkelijker voor de reiziger

Geert Molenberghs, biostatisticus

Biostatisticus Geert Molenberghs vindt het idee van Vlieghe zinvol. "Het risico dat je in het buitenland in contact komt met het coronavirus is groter", zegt Molenberghs. "Ook de kans dat je in contact komt met andere variaties, zoals de meer besmettelijke Britse variant, is groot. Dat zie je op plaatsen die populair zijn zoals de Canarische Eilanden of Zwitserland, waar mensen van over heel Europa komen en dus ook Britten."

"We weten dat eens men besmet is met de Britse variant men niet ernstiger ziek wordt dan met de andere coronavirussen, maar men is wel veel besmettelijker.", zegt Molenberghs. "Dat maakt dat meer mensen besmet raken en dat je op die manier toch het zorgsysteem zwaarder belast. Daarom willen we die variant zo veel mogelijk buitenhouden."

Molenberghs pleit voor een test bij aankomst in bijvoorbeeld het Zuidstation in Brussel waar de Eurostar aankomt of op de luchthaven van Zaventem. "Testen op de luchthaven of in het station , heeft het voordeel van het gemak", zegt Molenberghs. "Men moet dan op de plaats waar men vertrekt in het buitenland niet alle mogelijke moeite doen om aan een test te geraken. Dat is iets makkelijker voor de reiziger."

Lees verder onder de foto.

Strengere handhaving

Naast die testen wil Molenberghs ook dat onder andere de quarantainemaatregelen strenger gehandhaafd worden. "Het moet een combinatie zijn van testen en quarantaine, en dan na zeven dagen een nieuwe test doen”, legt Molenberghs uit. "Het best is natuurlijk om niet te reizen op dit ogenblik, in het belang van alle sectoren in ons land die snakken naar een beetje ademruimte. Wie toch voor essentiële zaken moet reizen, moet dan weten dat daar een eventuele test en quarantaine aan gekoppeld is.

Als je bijvoorbeeld uit een rode zone komt, is quarantaine en een test nu al verplicht. Toch kan de handhaving strenger zegt Molenberghs. "Dat kan bijvoorbeeld door de testen in eigen land te laten gebeuren en goed op te volgen en ook de quarantaine strenger te handhaven", vindt Molenberghs. "In New York bijvoorbeeld is een quarantaine van 14 dagen verplicht, dat is nog een stuk strenger dan hier."

Microbioloog Herman Goossens is het eens met zijn collega Molenberghs.  "Mijn voorstel zou zijn dat mensen die terugkeren uit het Verenigd Koninkrijk, onmiddellijk zouden getest worden, bijvoorbeeld op de luchthaven of in het treinstation van de Eurostar", zegt Goossens. "Ik stel ook voor dat er afspraken gemaakt worden met de Fransen, waarbij dan Belgen die langs bijvoorbeeld Calais het land zouden binnenkomen, ook zouden getest worden."

We gaan de Britse variant van het coronavirus niet kunnen tegenhouden, wel beperken en onder controle houden

Herman Goossens, microbioloog

Ook over de Britse variant van het virus is Goossens ongerust. "We zien in Groot-Brittannië nu een zeer sterke stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames", zegt Goossens. "Je ziet dat die toename in het zuidoosten van Engeland bijna helemaal is toe te schrijven aan deze nieuwe variant en dat die zich verder verspreidt over heel Engeland. Dat is een zeer verontrustende trend. Dat is voor ons - net zoals de Italiaanse toestanden in maart - een les om zeer snel te reageren. Ik denk in alle eerlijkheid niet dat we deze variant gaan kunnen tegenhouden, maar wel kunnen beperken en onder controle houden."

Meest gelezen