Burgemeester Jo Roggen naast zijn partner en nieuwe schepen Nadia Najem
Radio 2

Partner van burgemeester wordt nieuwe schepen in Geetbets

Nadia Najem (Open VLD) wordt vanaf 1 januari 2021 de nieuwe tweede schepen in Geetbets. Opvallend, want Najem is al 27 jaar de vriendin van burgemeester Jo Roggen (Open VLD). Familieleden mogen nooit samen zetelen in een schepencollege. Maar omdat het koppel niet getrouwd is en ook niet wettelijk samenwoont, krijgen ze toch allebei een zitje in het college.

"We zitten al jaren samen in de politiek, dus veel verschil maakt dat niet. Misschien zullen we nu wat vaker vooraf thuis al wat dingen overleggen voor we naar het gemeentehuis gaan, dat doen we nu trouwens ook al. Maar ik denk niet dat onze intensievere samenwerking problemen zal opleveren", vertelt Najem. Haar partner en burgemeester Jo Roggen treedt haar bij: "Het zal nu nog iets drukker worden dan vroeger, maar voor ons verandert er eigenlijk niet zoveel. Wij hebben al 27 jaar een relatie, maar zijn niet getrouwd of wettelijk samenwonend. Dus wettelijk kan dit. Tot nu toe heeft ook niemand daar een probleem van gemaakt. De gouverneur heeft alles trouwens al in 2018 onderzocht en goedgekeurd", aldus Roggen.

Wij hebben al 27 jaar een relatie, maar zijn niet getrouwd of wettelijk samenwonend. De gouverneur heeft alles onderzocht en goedgekeurd."

Jo Roggen, burgemeester van Geetbets en partner van Nadia Najem

Najem raakte al verschillende keren verkozen in Geetbets, maar tot nu toe liet ze een ambt als schepen altijd aan haar voorbij gaan. "Ook de afgelopen twee jaar heb ik mijn schepenambt afgegeven. Maar ik kreeg steeds vaker opmerkingen van mensen die vinden dat het tijd wordt dat ik die taken toch eens opneem. Ze geloven in mij, dus waarom zou ik dat dan niet doen?" Volgens Roggen heeft dat haar over de streep getrokken. "Heel wat mensen zeiden tegen Nadia: "Je bent als derde verkozen, maar je neemt je ambt niet op. We hebben nochtans voor je gestemd, dus we zouden graag willen dat je die verantwoordelijk opneemt."

Hart voor dieren en kinderen

Najem volgt binnenkort partijgenoot Erik Soors op. Ze legde gisteravond de eed af als nieuwe schepen voor ondermeer Groenvoorzieningen, Buitenschoolse opvang en Kunstonderwijs. "Ik sta zelf in het onderwijs als kinderverzorgster, dus ik vind het wel belangrijk dat het ook in de politiek gaat over de mensen. De domeinen waar ik nu op mag werken, liggen mij echt wel." Ook Dierenwelzijn wordt één van haar bevoegdheden en dat ligt Najem misschien wel het meest na aan het hart. Ze is immers de bezieler van de vzw Poezenpootjes in Geetbets, een opvangcentrum voor zwerfkatten en jonge kittens. Een vereniging die ze nota bene samen oprichtte met ... voormalig schepen Erik Soors.

Meest gelezen