Videospeler inladen...

Joe Biden beschuldigt Donald Trump van blokkeren machtsoverdracht

In de Verenigde Staten zet de vertrekkende regering van huidig president Donald Trump "wegversperringen" op voor een vlotte overgang van de macht, in het bijzonder op het gebied van Defensie. Dat heeft de aanstaande Amerikaanse president Joe Biden gezegd.

"Op dit moment krijgen we van het vertrekkende bestuur gewoon niet alle informatie die we nodig hebben op het gebied van nationale veiligheid. Het is niets minder dan, naar mijn mening, onverantwoordelijkheid", zei Biden in een toespraak vanuit zijn woonplaats Wilmington in de staat Delaware.

Traditioneel werken de vertrekkende machthebbers samen met het inkomende team om een vlotte overgang te verzekeren, dit in naam van het nationale belang. Maar Donald Trump weigert nog altijd zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen toe te geven. 

Biden zei dat vijanden van de Verenigde Staten de verwarring die er nu intern heerst zouden kunnen uitbuiten. "Veel van de diensten die cruciaal zijn voor onze veiligheid hebben enorme schade opgelopen. Veel diensten zijn uitgehold wat betreft personeel, capaciteit en moraal."

Veel van de diensten die cruciaal zijn voor onze veiligheid hebben enorme schade opgelopen

Joe Biden, de nieuwe Amerikaanse president

Kort na de verkiezingen in november heeft Donald Trump minister van Defensie Mark Esper ontslagen, omdat die laatste niet akkoord was met de beslissing om militairen in te zetten tegen anti-racismebetogers. Daarna benoemde Trump medestanders in het departement. Zijn politieke tegenstanders zagen daarin een poging om chaos te creëren in de laatste weken dat hij aan de macht is. 

De huidige minister van Defensie Christopher Miller zegt dat zijn departement wel meewerkt aan de machtsoverdracht. Een woordvoerder van het Pentagon zegt dat het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger compleet transparant is tegenover het team van Biden. 

Trump zet nog altijd alles in het werk om de overwinning van Joe Biden tegen te werken. Zo heeft hij zijn aanhangers opgeroepen om op 6 januari naar Washington te komen in een laatste poging om het Congres onder druk te zetten om de overwinning van Joe Biden niet te bekrachtigen. 

Duizenden activisten worden dan in de Amerikaanse hoofdstad verwacht om de vertrekkende president en zijn beschuldigingen van "massale" verkiezingsfraude te steunen. Op 12 december was er een soortgelijke demonstratie, die escaleerde. Meerdere mensen werden neergestoken en tientallen anderen gearresteerd.

Op 6 januari zal vicepresident Mike Pence een sessie leiden in het Congres om de stemmen van het kiescollege van elke Amerikaanse staat te bekrachtigen. Biden heeft 306 kiesmannen achter zijn naam, Trump 232. De huidige president heeft Biden nog altijd niet ontmoet en het is onduidelijk of hij dat vóór de inauguratie op 20 januari wel zal doen. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen