Videospeler inladen...

Hackers blokkeren computers van Antwerps laboratorium dat coronatesten uitvoert

Het Algemeen Medisch Laboratorium in de wijk Het Kiel, dat heel wat coronatesten uitvoert, is gehackt. Dat meldt Gazet van Antwerpen en het nieuws is bevestigd aan VRT NWS. De hackers hebben de computers geblokkeerd en vragen losgeld om alles weer vrij te geven. 

Het laboratorium heeft naar eigen zeggen het losgeld niet betaald, maar stapte wel naar het Antwerpse parket. Dat laatste wordt ook bevestigd door het parket zelf. "De Computer Crime Unit van de federale politie is een onderzoek gestart", zo klinkt het daar. 

"Een heel merkwaardig doelwit van de hackers", zo valt te horen bij het labo zelf. "We werken aan een oplossing om zo snel mogelijk weer op te starten." Volgens het labo is enkel het operationele systeem getroffen. "Er is geen informatie gestolen."

Het laboratorium voert elke dag zo'n 3.000 coronatests uit, dat is 5 procent van de Belgische testcapaciteit. Sinds gisteren ligt het werk er helemaal stil. 

Het is niet de eerste keer dat hackers het gemunt hebben op bedrijven die belangrijk zijn in deze coronacrisis. Eerder deze maand was het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) in Amsterdam het doelwit van een aanval. Daarbij konden de hackers documenten over het coronavaccin van Pfizer/BioNTech inkijken. Het Geneesmiddelenagentschap moest toen nog groen licht geven voor het vaccin. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen