LIVEBLOG - Strengere controles voor reizigers die terugkeren naar ons land: "Situatie zoals in maart vermijden"

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in ons land blijft dalen. Volgens de laatste weekcijfers worden er elke dag gemiddeld bijna 1.850 nieuwe besmettingen geregistreerd, dat is 28 procent minder dan de week ervoor. Een behoorlijke daling, maar wel met de nodige voorzichtigheid te benaderen. Welkom in onze coronablog met het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Minister Annelies Verlinden: "Versterkte controles op terugkerende reizigers"

De federale politie voert komend weekend extra controles uit op de verplichtingen voor terugkerende reizigers. Er zullen verstrengde controles worden uitgevoerd in de luchthavens en de treinstations en op de wegen, meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

"We moeten vermijden dat we de situatie die we in maart hebben gekend, opnieuw beleven. Belgen kwamen besmet terug van hun vakantie, wat de verspreiding van het virus in ons land heeft versneld", zegt Verlinden in een persbericht.

"Om dit te vermijden, controleert de federale politie streng op het invullen van het Passenger Locator Form (PLF). En die controles zullen volgend weekend nog verder worden opgevoerd. Het virus houdt geen rekening met landsgrenzen, alleen mensen kunnen de verspreiding afremmen."

Verschillende experten hebben vandaag voor verstrengde controles gepleit om te vermijden dat Belgen die terugkeren uit het buitenland het coronavirus zouden importeren.

Lees het artikel hier:

Europese Unie bestelt 100 miljoen extra dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft aangekondigd dat Europa 100 miljoen extra dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin heeft besteld. In totaal zullen er 300 miljoen dosissen van het vaccin aangekocht worden.

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is momenteel het enige vaccin dat al goedgekeurd is voor toediening door het Europese Geneesmiddelenagentschap. Vijf andere vaccins moeten de procedure nog doorlopen.

De eerste bestelling van 200 miljoen inentingen met het Pfizervaccin wordt tot september 2021 geleverd aan alle EU-landen. Het vaccin wordt wekelijks in grote ladingen verscheept.

Automobilistenvereniging VAB: "Toch veel Belgen met vakantie"

De automobilistenvereniging VAB stelt vast dat nog altijd twee derde van het aantal reizigers van vorig jaar moet worden geholpen na autopech. Veel Belgen zijn nog op vakantie vertrokken, ondanks het advies van de regering om dat niet te doen. VAB raadt zijn leden aan om niet op reis te gaan, om het coronavirus niet verder te verspreiden.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Joe Biden betreurt dat verdeling vaccins vertraging oploopt

Joe Biden heeft zijn ongenoegen uitgesproken over de trage verdeling van de vaccins tegen het coronavirus. De aanstaande Amerikaanse president wijst met een beschuldigende vinger naar de administratie van de huidige president Donald Trump.

"Het plan van de regering-Trump voor de distributie van de vaccins loopt vertraging op", zei Biden dinsdag tijdens een toespraak vanuit zijn geboorteplaats Wilmington, Delaware.

Volgens de laatste gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben ongeveer 2,1 miljoen Amerikanen een eerste injectie gekregen van een van de twee goedgekeurde vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Dat aantal is ver verwijderd van het vooropgestelde doel van de regering-Trump. Die had beloofd dat tegen het einde van het jaar 20 miljoen mensen zouden gevaccineerd zijn.

Nieuwe stam al aanwezig in Duitsland sinds november

De nieuwe stam van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, was al aanwezig in het noorden van Duitsland sinds de maand november. Daar is de stam bij een patiënt geïdentificeerd, aldus de Duitse gezondheidsautoriteiten.

Wetenschappers konden de variant van het virus B1.17 opsporen bij een persoon die in november besmet was, meldt het ministerie van Volksgezondheid van de Duitse deelstaat Nedersaksen. De variant is "verantwoordelijk voor een groot deel van besmettingen vastgesteld in het zuiden van Engeland".

Franse minister Olivier Véran: "Avondklok wordt vervroegd naar 18 uur in oosten van het land"

De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran heeft aangekondigd dat er nieuwe strengere maatregelen zullen komen in de departementen en de steden van Frankrijk die het ergst getroffen zijn door de pandemie.

"Het aantal besmettingen in Frankrijk blijft te hoog. Dagelijks komen er gemiddeld 15.000 nieuwe coronagevallen bij en de druk op de ziekenhuizen blijft te groot", aldus Véran.

Morgen wordt bepaald in welke gebieden in Frankrijk de avondklok vervroegd zal worden van 20 uur naar 18 uur. "Het gaat om het oosten van Frankrijk. De avondklok wordt er wellicht vervroegd vanaf aanstaande zaterdag 2 januari en voor onbepaalde duur", meldt correspondent Frank Renout.

Meer besmettingen in vakantielanden dan in ons land

De afgelopen zeven dagen hebben er in ons land per 100.000 mensen 109 positief getest op corona. In vakantielanden Spanje en Portugal waren dat er 147 en 245. Ook wintersportlanden doen het slechter dan wij: Frankrijk had 149 besmettingen, Oostenrijk 159, Italië 170, en Zwitsersland zelfs 334. Het risico op besmetting is dus groter in het buitenland.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bewoners van serviceflats worden nog niet gevaccineerd

Bewoners van serviceflats klagen erover dat zij voorlopig geen vaccin kunnen krijgen tegen het coronavirus. Het zijn de bewoners van de woonzorgcentra die voorrang krijgen. Alleen wanneer een serviceflat fysiek verbonden is met een woonzorgcentrum, kan de bewoner van zo een flat ook van de voorrangsregeling genieten. 

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Record aantal besmettingen in Verenigd Koninkrijk, ziekenhuisbedden in het zuiden van Engeland zwaar onder druk

Het Verenigd Koninkrijk heeft 53.135 nieuwe besmettingen met het coronavirus gerapporteerd. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de pandemie. Het vorige record dateert nog maar van gisteren, toen rapporteerde het land 41.385 nieuwe besmettingen telde. 

Op een dag tijd is het aantal dagelijkse, nieuwe infecties dus met bijna 12.000 besmettingen toegenomen. 80 procent van de huidige besmettingen zouden met de nieuwe, meer besmettelijke variant van het virus zijn. 

Er liggen nu al meer mensen in de ziekenhuizen dan tijdens de eerste golf, maar de piek is mogelijk nog niet bereikt. In sommige ziekenhuizen in het zuiden van Engeland zijn alle bedden bezet. "Dokters en verplegers kunnen hun vakantie niet opnemen en werken extra lange uren", klinkt het bij Sonia Adesara, dokter uit London. "De situatie is onhoudbaar en ik denk dat we zeer dicht bij een overrompeling zijn."

Britse wetenschappers zeggen dat het Verenigd Koninkrijk strengere coronamaatregelen moet invoeren als het een catastrofe wil vermijden. Mogelijk kondigt de regering morgen nieuwe coronamaatregelen aan. 

Professor Herman Goossens: "Alle mensen die ons land binnenreizen, zouden twee tests moeten ondergaan"

Professor Herman Goossens pleit voor het testen van alle mensen die het land binnenreizen na een vakantie. Volgens de voorzitter van de taskforce die zich bezighoudt met de teststrategie zijn de negatieve attesten die mensen kunnen voorleggen niet altijd betrouwbaar.

"Niet-Belgen moeten sinds de kerstvakantie een negatief attest kunnen voorleggen wanneer ze het land binnenkomen. Er is ook geen reden om dat niet te doen voor de Belgen. Daar ben ik het mee eens. Toch zou ik liever hebben dat de mensen getest worden wanneer ze het land binnenkomen", aldus Goossens.

Volgens Goossens kunnen heel snel testcentra uitgerold worden om mensen die uit het Verenigd Koninkrijk naar ons land reizen. "Dat is makkelijk te organiseren, omdat we het geluk hebben dat het Verenigd Koninkrijk een eiland is. Er kan een afnamecentrum worden opgezet op de luchthavens en in het Zuidstation, waar de Eurostar aankomt. Je kan ook afspraken maken met de Franse autoriteiten over mensen die in Calais aankomen. Ik zou alle mensen die langs die wegen binnenkomen onmiddellijk een PCR-test laten ondergaan. Ik zou ze dan in quarantaine laten gaan en opnieuw testen na zeven dagen."

Bekijk het gesprek met Herman Goossens uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen