radio 2

Geduld Oost-Vlaamse woonzorgcentra wordt beloond: "Morgen weten we wie als eerste het coronavaccin krijgt"

Morgen weten we welke woonzorgcentra in Oost-Vlaanderen als eerste het coronavaccin krijgen. Alle woonzorgcentra moesten aan de Vlaamse overheid laten weten wanneer ze hun bewoners willen laten vaccineren. Op basis daarvan bekijken de ziekenhuizen die de vaccins bewaren, wat er mogelijk is, en komt er een definitieve planning.   

"Veel woonzorgcentra willen liefst in de eerste week van januari al met de vaccinaties starten", zegt Isabel Leroux van de dienst vaccinologie van het UZ Gent. Eerst was het de bedoeling dat de woonzorgcentra zelf lieten weten aan de hub's (de ziekenhuizen die de vaccins bewaren)  hoeveel vaccins ze willen en wanneer ze die willen laten toedienen. "Dat zou allemaal manueel moeten. Maar nu gebeurt alle administratie via het e-loket van de Vlaamse Overheid", legt Leroux van het UZ Gent uit.

"Woonzorgcentra kunnen via een elektronisch systeem van de Vlaamse Overheid laten weten wanneer zij hun bewoners willen laten vaccineren. Anderzijds kunnen ziekenhuizen daarin aangeven wanneer zij vaccins kunnen leveren.  Die informatie wordt op elkaar afgestemd en daaruit komt dan een planning voort."  De planning van de eerste week ligt nu ongeveer vast en wordt morgen (woensdag 30/12) , ten laatste overmorgen (donderdag 31/12) bekend gemaakt aan de woonzorgcentra. Het gaat dus enkel nog maar over de eerste week van januari, de pilootweek. "Dan weten we naar welke woonzorgcentra de eerste vaccins zullen gaan. Dinsdag 5 januari worden de eerste vaccinaties effecties toegediend."      

Ze zitten er echt op te wachten, want de vaccins brengen hoop in de duisternis

Isabelle Leroux, dienst Vaccinologie UZ Gent

Er wordt maximaal rekening gehouden met de wensen van de woonzorgcentra. En die wensen zijn duidelijk, zegt Leroux: "Ik heb vernomen dat heel wat woonzorgcentra snel met die vaccinaties willen starten, liefst die eerste week van januari al." Veel ongeduld dus bij de bewoners van de woonzorgcentra "Ze zitten er echt op te wachten. Deze vaccins brengen hoop in de duisternis. Vandaar dat ik het ook begrijp dat veel woonzorgcentra meteen aan de slag willen gaan." Maar dat betekent dus dat sommigen ontgoocheld zullen zijn. Isabel Leroux hoopt dat er geen wrevel ontstaat: "Ik hoop van niet, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen begrip zal hebben voor het feit dat niet iedereen zijn vaccins in de eerste week zal kunnen krijgen. We hebben daar heel januari en nog een deel van februari voor voorzien."  

In de koelkast om te ontdooien

Eens de eerste woonzorgcentra definitief vastliggen, kunnen de laatste voorbreidingen beginnen. "Een dag op voorhand contacteren de ziekenhuizen het woonzorgcentrum om nog de laatste zaken af te stemmen en om te zien of er geen veranderingen meer opgetreden zijn." Daarna worden de vaccins uit de diepvries gehaald waar ze aan -70 graden bewaard worden. "Van daaruit gaan ze in een koelkast om te ontdooien. Dat volledige pakket wordt klaargemaakt voor het transportbedrijf dat ze komt oppikken in het ziekenhuis en naar de woonzorgcentra brengt," besluit Isabel Leroux.

Maandag 4 januari worden de vaccins geleverd aan de drie Oost-Vlaams hub's: het UZ Gent, het AZ Jan Palfijn in Gent en AZ Blasius in Dendermonde. Dinsdag 5 januari worden de eerste vaccins toegediend. Op die dag zal ook de rest van de planning voor het geven van de vaccins in de woonzorgcentra duidelijk zijn.  

 

kasto80

Meest gelezen