Archieffoto
Foto Kurt bvba, Foto Kurt

Nederlandse vrouw moet 7.000 euro aan bijstand terugbetalen, omdat haar moeder haar boodschappen deed

In Nederland is controverse ontstaan over een vrouw die 7.000 euro aan bijstand moet terugbetalen omdat haar moeder geregeld boodschappen voor haar deed. Zowel een deel van de bevolking als nationale politici reageren verontwaardigd. De gemeente waar de vrouw woont, belooft de zaak opnieuw te zullen bekijken.

Een vrouw uit Wijdemeren, een gemeente in Noord-Holland op zo'n 30 kilometer van Amsterdam, kreeg sinds 2015 een bijstandsuitkering. Omdat ze nog hoge vaste kosten had, deed haar moeder eenmaal per week boodschappen voor haar, om haar een beetje te helpen.

De gemeente ontdekte dat in 2018 en vond dat de vrouw de zogenoemde inlichtingenplicht had geschonden. Ze had namelijk moeten melden dat ze van haar moeder boodschappen kreeg. De gemeente berekende dat de vrouw daarom over een periode van drie jaar 7.000 euro moest terugbetalen.

De vrouw stapte daarop naar de rechter, maar die gaf de gemeente gelijk. Volgens de rechter hebben de boodschappen van haar moeder haar een in geld uit te drukken voordeel opgeleverd. Dat voordeel had in mindering moeten worden gebracht op haar uitkering, als ze had voldaan aan haar inlichtingenplicht. De uitspraak dateert al van eind 2019, maar werd begin deze maand gepubliceerd en werd de voorbije dagen door verschillende nationale Nederlandse media opgepikt.

De rechter heeft ons gelijk gegeven, maar is dit ook rechtvaardig?

Wethouder Sociaal Domein Rosalie van Rijn van Wijdemeren

Het nieuws lokte heel wat verontwaardiging uit bij onze noorderburen, zowel op discussiefora online als bij nationale politici. Verschillende politici klagen aan dat de fraudejacht uit de hand is gelopen en de overheid aan regelzucht lijdt.

Wethouder Sociaal Domein Rosalie van Rijn van Wijdemeren (een wethouder is de Nederlandse variant van een schepen in Vlaanderen) laat nu weten dat de gemeente de zaak opnieuw zal bekijken en zal onderzoeken hoe het besluit tot terugvordering in 2018 tot stand is gekomen. "De rechter heeft ons gelijk gegeven, maar niet alles wat rechtmatig is, is ook rechtvaardig", zei van Rijn aan de Nederlandse NOS-radio.

Tegelijk wijst ze naar de nationale politiek: "Er zijn vele honderden van dit soort gevallen in het land." Gemeentes zijn verplicht om het geld terug te vorderen, benadrukt ze, maar waar trek je de grens, vraagt ze zich af. "Het is heel heftig en pijnlijk om te zien hoe de gemeente erop staat, maar ik ben ergens blij dat de Kamer zich ermee bemoeit. Zij kunnen de wetgeving aanpassen."

De vrouw heeft het geld overigens nog niet terugbetaald, want ze is in hoger beroep gegaan.

Meest gelezen