Royals: Albert van Monaco gaat ervoor en werk aan de winkel voor koning Willem-Alexander na Griekse afstraffing 

De kleine Archie wenst iedereen voor het eerst een gelukkig Nieuwjaar. In Monaco viert prins Albert met zijn zus Stéphanie en... op rode Crocs. Er is werk aan de winkel voor koning Willem-Alexander na een paar "misstappen". Maakt Henri van Luxemburg dezelfde fout? En klachten na de "deepfake" van de Queen. Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

"Happy New Year" van Archie

"OMG, hij heeft een Brits accent!" Het is een van de vele reacties op sociale media toen deze week de eerste podcast verscheen van de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. De verrassing in het audioverhaal kwam er plots toen zoontje Archie trakteerde op vier woordjes: "Fun" en "Happy - New - Year." Het was de eerste keer dat het grote publiek de stem en volle bulderlach van het jongetje, dat intussen 1,5 jaar oud is, hoorde. 

BELUISTER hier de podcast met Archies eerste publieke woordjes:

Voor hun eerste podcast konden de hertog en hertogin van Sussex rekenen op enkele bekende gasten - en vrienden - als de Britse zanger Elton John en tv-presentator James Corden. Zij hielden een soort audiodagboek bij over hun jaar 2020. Maar in de eerste plaats zetten Harry en Meghan alle zorgverleners in de bloemetjes die in deze ongekende tijden zich (blijven) opofferen en hadden ze woorden van troost voor wie iemand verloor.

Op het einde van de "Holiday special"-podcast werd "This little light of mine" gespeeld,  een van de gospelnummers waarop Harry en Meghan trouwden in St George's Chapel in Windsor. "Het was de muziek die we wilden toen we ons leven samen zijn gestart", vertelt Meghan waarna ze Martin Luther King, een van de bekendste leiders van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, citeert. "We weten allemaal dat "duisternis geen duisternis kan verdrijven, alleen licht kan dat"."

De reacties die op de podcast volgden, zijn gemengd. Twitteraars vinden het frappant dat het koppel, dat een stap zette uit de koninklijke familie voor meer privacy en hun zoontje met alle mogelijke middelen afschermt, juist Archie aan het woord laat. Anderen steunen Harry en Meghan. "Een privéleven betekent dat ze details over hun leven kunnen delen die ze willen delen en niet die iemand hen dwingt te delen", schrijft iemand.  

Het kerstkaartje dat het gezinnetje met honden Guy en Pula recent deelde. De tekening is gebaseerd op een foto die Archies oma Doria Ragland nam. Ook hier lijkt het een doordachte keuze om Archies gezicht wazig te laten.

De hulpkerstman in Monaco op rode Crocs

En we blijven in de eindejaarssfeer met prins Albert van Monaco die zich met kerst liet verleiden tot een verkleedpartij met zijn kinderen. Echtgenote Charlène postte enkele foto's op Instagram. Albert speelt kerstman aan de kerstboom, zonder baard en op rode Crocs. Voor de ene een paar makkelijke pantoffels, voor de ander een paar foeilelijke, plastieken klompen. 

De foto's van prinses Charlène verraden ook dat prins Albert kerst vierde met zijn zus Stéphanie. Zij bracht dochters Pauline en Camille, zoon Louis en zijn vrouw Marie mee. Prinses Stéphanie liet zich niet kennen en trok ook een kersttrui aan.

BEKIJK hier de foto's (swipe ook naar rechts):

Gekke fratsen en verkleedpartijtjes zijn eigenlijk een traditie bij de Grimaldi's. Albert heeft het zeker van geen vreemden. Zijn vader prins Rainier dolde graag met zijn kinderen op Roc Agel, hun privédomein met boerderij, waar de familie ontsnapte aan alle paleisverplichtingen en bovenal nieuwsgierige paparazzi.

Moeder Grace Kelly filmde telkens haar ongedwongen familie. Haar privéfilmpjes kan u trouwens zien in de documentaire "Haar naam was Grace Kelly", nog tot 24 januari op VRT NU. De exclusieve beelden laten een totaal andere, ietwat ondeugende kant zien, tot het nachtelijke naaktzwemmen van de Kelly's toe.

Kras op koninklijke reputatie

Het vertrouwen in de Nederlandse koning heeft een knauw gekregen. Dat blijkt uit een bevraging van het actualiteitsprogramma "Nieuwsuur". In april had nog 76% van de Nederlanders "tamelijk veel" of "veel" vertrouwen in de koning, in december zakte dat naar 47%. Het aandeel Nederlanders dat "(zeer) ontevreden" is over het functioneren van Willem-Alexander ging ook omhoog. Dat was eerst 3%, nu is dat 14%.

Op verschillende momenten dit jaar was er ook forse kritiek op enkele keuzes van de koning. Nederlandse kenners spreken over regelrechte "misstappen". Na het gemor op de aankoop van een peperduur jacht dook in 2020 een foto op  (zie hieronder) van een Griekse restaurantuitbater die poseerde met Willem-Alexander en koningin Máxima, maar waarbij het trio social distancing negeerde of vergat.

In de herstvakantie vloog het gezin - terwijl aan landgenoten niet-essentiële reizen werden afgeraden - met een regeringsvliegtuig naar hun Griekse villa. Die trip werd in allerijl afgebroken. Enkele dagen later erkende het koninklijke paar in een video "niet onfeilbaar" te zijn.  

HERBEKIJK hier de spijtbetuiging en het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Als hij zich als Lex gedraagt, komt hij wel eens in de problemen

Hans Jacobs, Nederlands koningshuisverslaggever

"Het volk is er niet voor de koning. De koning is er voor het volk, en die les was hier even vergeten", vat Remco Meijer van de Volkskrant het incident samen. Nederlands royaltyverslaggever Hans Jacobs houdt het op een koning met "twee petten". "De ene pet staat op Lex, de privépersoon, de ander op die van koning Willem-Alexander. Lex gedraagt zich anders dan de koning. En als hij zich als Lex gedraagt, komt hij wel eens in de problemen."

Ophef in Luxemburg over vakantiereis

Wie duidelijk niets geleerd heeft van zijn Nederlandse collega is groothertog Henri van Luxemburg. Hij spendeerde de kerstdagen in zijn nieuwe appartement, in het zuiden van Frankrijk. De vakantiereis kwam uit toen hij nieuwe coronamaatregelen per besluit ondertekende vanuit Biarritz.

Premier Xavier Bettel verdedigde de reis echter. Hij benadrukt dat er geen regels werden overtreden, want er is geen negatief reisadvies. "Als de groothertog in Biarritz met zijn echtgenote alleen is, zie ik het probleem niet", zei Bettel op zender RTL. Hij suggereerde dat het erger zou zijn mocht er in groep gevierd worden. De kranten zien de Biarritz-uitstap toch lichtjes anders. Ze wijzen Henri en Maria Teresa op hun voorbeeldfunctie.    

SOPHIE MARGUE / COUR GRAND-DUCALE

Alternatieve kerstboodschap niet overal gesmaakt

U herinnert zich misschien de "deepfake" kersttoespraak van de Britse koningin Elizabeth die viraal ging? De versie van commerciële zender Channel 4 waarbij de Queen "eindelijk zegt wat ze wil" en op haar bureau een dansje doet voor de megapopulaire jongerenapp TikTok. Wel nu, de Britse mediawaakhond Ofcom heeft meer dan 200 klachten binnengekregen. Een aantal kijkers vindt de video van "weinig smaak getuigen", uitermate "goedkoop" en "onrespectvol" naar het staatshoofd toe.

BEKIJK en oordeel zelf (verslag uit "Het Journaal"):

Videospeler inladen...

Channel 4 maakte gebruik van een digitaal gecreëerde Queen, een zogenoemde deepfake, om iedereen te waarschuwen voor de gevaren van nepnieuws. De zender stelt dat het "zonder enige twijfel héél duidelijk" is dat de echte koningin niet de hoofdrol op zich neemt in het filmpje. Waakhond Ofcom beraadt zich of verder onderzoek vereist is.

Meest gelezen