Staking bij De Lijn voorbij, maar nog geen sociaal akkoord

De staking bij De Lijn is voorbij. Vanaf woensdagochtend zal het bus- en tramverkeer in Vlaanderen weer normaal verlopen. De vakbonden eisten onder meer een hoger loon voor (een deel van) de werknemers van de technische diensten. Een akkoord daarover is er nog niet, er wordt voort onderhandeld.

De staking bij De Lijn begon op 21 december en omdat het overleg niet vlotte, werd besloten om meteen door te gaan tot 3 januari. De directie van De Lijn vond dat zwaar overtrokken, omdat volgens haar het ultieme overleg nog maar over een paar individuele gevallen ging. De vakbonden ontkenden dat.

Beide partijen bleven op hun standpunt en er werd een sociaal bemiddelaar aangesteld. Dat leidde vanmiddag tot resultaat: een echt akkoord over de eisen van de vakbonden is er nog niet, maar de bonden vinden dat er voldoende stappen vooruit gezet zijn om hun stakingsacties stop te zetten.

Alleszins tot 21 januari zijn er geen acties meer gepland, dan zouden finale voorstellen op tafel moeten komen. Naast een hoger loon voor een deel van de werknemers van de technische dienst eisen de bonden ook een betere vergoeding voor wie ’s avonds laat of ’s nachts aan zijn of haar shift moet beginnen.

Meest gelezen