Tot 500 baby's meer verwacht volgend jaar in Sint-Augustinus in Wilrijk

In het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk worden volgend jaar 400 tot 500 baby's meer verwacht. Gemiddeld worden er per jaar 3.500 geboren, dat worden er dus bijna 4000. Dat zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch die ook voorzitter is van de Vlaamse Vereniging voor gynaecologen. Volgens hem is er een duidelijke samenhang met de lockdown in het voorjaar.

De kraamkliniek van het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk is één van de grootste van het land met gemiddeld 3.500 baby's per jaar. Volgend jaar zullen het er bijna 4.000 worden, zegt gynaecoloog Johan Van Wiemeersch: "Op de eerste berichten over een mogelijke babyboom hebben we nog terughoudend gereageerd, maar nu is het wel duidelijk door het aantal zwangerschapsdossiers dat we kunnen spreken over coronazwangerschappen die zullen resulteren in coronabevallingen de komende maanden."

We zullen meer personeel moeten aannemen, zoals vroedvrouwen en verpleegkundigen, maar we denken er ook aan om het verblijf van de moeders te beperken.

Johan Van Wiemeersch - gynaecoloog - Sint-Augustinus Wilrijk

Het ziekenhuis is zich dus volop aan het voorbereiden: "Er is al crisisoverleg geweest en deze keer in de positieve zin van het woord", lacht Van Wiemaarsch. "We zullen meer personeel moeten aannemen, zoals vroedvrouwen en verpleegkundigen. Maar we denken er ook aan om het verblijf van de moeders te beperken, afhankelijk van de drukte van het moment."

De gynaecoloog vermoedt ook dat er in het hele land een babyboom zal plaatsvinden: "Ik denk niet dat dit een exclusief Antwerps fenomeen zal zijn, al hebben we nog niet alle cijfers. Die komen pas begin volgend jaar."

2021 zou dan misschien het eerste jaar kunnen worden sinds 2011, waarin de geboortecijfers weer stijgen. De cijfers voor dit jaar zijn nog niet volledig, maar Kind en Gezin schat dat 1,5 procent minder geboortes zullen zijn dan in 2019. Toen waren er 64.698 bij moeders die in Vlaanderen wonen. 

(Bekijk hieronder het journaalverslag)

Videospeler inladen...

Meest gelezen