Uitgeverij Averbode

Uitgeverij Averbode maakt voortaan ook podcasts en video's: "Moeten mee met de tijd"

Uitgeverij Averbode, bekend van onder andere de kindertijdschriften Vlaamse Filmpjes, Zonnekind, Zonnestraal en Zonneland, gaat voortaan ook online podcasts en video's aanbieden. "De bedoeling van de uitgeverij is op de eerste plaats om leren leuk te maken. In plaats van enkel te werken met boeken, kan dat natuurlijk ook digitaal", vertelt gedelegeerd bestuurder Barbara Vangheluwe.

De podcasts en video's zullen worden aangeboden als aanvulling op het bestaande lesmateriaal van de uitgeverij. Om dat extra aanbod te creeëren installeerde de uitgeverij een opnamestudio. "De bedoeling is enerzijds om ons leermateriaal voor kinderen te verrijken. Dat kan bijvoorbeeld met leuke audiofragmenten of fijne video's die een bepaald vak gaan begeleiden. Anderzijds gebruiken we onze studio ook om opnames voor leerkrachten te maken over onze leermiddelen. Afgelopen jaar is gebleken dat het niet altijd makkelijk is om leerkrachten op school te bezoeken om onze nieuwe leermiddelen voor te stellen. Dat kan voortaan dus ook digitaal. Denk bijvoorbeeld aan een auteur die zelf vertelt over de pedagogische insteken die hij gebruikt in zijn werk", aldus Vangheluwe.

Smartphones en tablets

Dat veel kinderen hun informatie al lang niet meer enkel uit boeken halen, is voor de uitgeverij de grootste motivator om mee op de digitale kar te springen. "De meeste kinderen hebben vandaag een smartphone of een tablet. Het afstandsonderwijs heeft hen daar de afgelopen maanden ook toe verplicht. Dus je kan als uitgeverij ook niet meer alleen boeken gaan maken. Je moet mee zijn met de tijd en nadenken over op welke manier kinderen informatie tot zich nemen en hoe we daarop kunnen inspelen."

De filmpjes en geluidsfragmenten of audioboeken zijn beschikbaar via de website van Uitgeverij Averbode of via de verschillende leerplatformen die leerkrachten in de klas gebruiken.

Meest gelezen