Videospeler inladen...

Universiteit Gent zoekt nog altijd honden en katten om bloed te geven

De dierenkliniek van de UGent deed vorig jaar voor het eerst een oproep omdat ze een tekort hadden aan bloed van honden en katten. Meer dan honderd baasjes reageerden. En dat leverde uiteindelijk een 30-tal nieuwe donoren op.

De dierenkliniek heeft het bloed nodig bij operaties wanneer een hond of kat is aangereden, of rattengif at, of bij dieren met bijvoorbeeld auto-immuunziekten. "Meer dan honderd baasjes reageerden op die oproep. Niet iedereen is weerhouden maar dat leverde toch een 30-tal nieuwe donoren op", zegt Peggy Van Broeck van de vakgroep kleine huisdieren. "We zoeken zeker ook nog nieuwe donoren want elk jaar vallen er weg omdat de eigenaar verhuist, of het dier wordt ouder of het voldoet niet meer aan de voorwaarden. De meeste donoren komen trouw om de 3 maanden bloed geven. 

Honden en katten maken meer en meer echt deel uit van het gezin en eigenaars willen dan ook alles doen om hun huisdier te redden.

"We hebben ook de indruk dat we steeds meer transfusies uitvoeren" voegt Van Broeck toe. "Honden en katten maken meer en meer echt deel uit van het gezin en eigenaars willen dan ook alles doen om hun huisdier te redden." Het dier heeft dan een transfusie met rode bloedcellen, plasma en/of bloedplaatjes nodig om de kritieke fase te overleven tot een operatie veilig kan worden uitgevoerd of tot de medicatie voldoende effect heeft.

Is je hond of kat jonger dan tien jaar en gezond? Dan kan je het dier als bloeddonor hier aanmelden.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen