Andrew Brookes AB Still Ltd

Oplichting via webshops en online zoekertjes: "Doe zeker aangifte bij de politie"

In verschillende Limburgse politiezones zijn er de afgelopen 2 weken meldingen binnengekomen van mensen die zijn opgelicht via online zoekertjes en webshops. In de zone Carma zijn er op die manier sinds midden december al 12 aangiftes gedaan. 

Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Een jonge vrouw uit Hechtel-Eksel heeft dat zelf mogen ondervinden. Op Facebook zag ze een advertentie van een aanbieding van kerstbomen. “Dat was 35 euro, en dan zou je eentje kopen en eentje gratis krijgen", vertelt ze. "Ik heb meteen betaald, want er waren er nog maar twee beschikbaar.” De vrouw kreeg nochtans snel door dat er iets niet klopte. “Dan pas zag ik dat er negatieve reacties stonden bij de advertentie en kreeg ik door dat het fraude was. Ik heb de twee kerstbomen ook nooit aangekregen.”

Nooit aangekomen

Bij de politie Carma zijn sinds midden december 12 meldingen binnengelopen van mensen die zijn bedrogen door verkopers op het internet. Marleen Smeyers van Carma: “Bij 10 van de 12 gaat het over iets dat nooit is aangekomen. Dus mensen doen een bestelling, maar de goederen komen nooit aan. En in 2 gevallen voldeden de pakjes niet aan wat er besteld is.” 

Wij raden iedereen aan om zeker aangifte te doen

Marleen Smeyers, politiezone Carma

Het slachtoffer uit Hechtel-Eksel heeft geen aangifte gedaan van de oplichting via Facebook. “Als het over 1.000 euro ging, had ik waarschijnlijk wel aangifte gedaan, maar voor die 35 euro heb ik dat niet gedaan”, zegt ze. Maar de politie roept op om dat toch te doen. “Wij raden iedereen aan om zeker aangifte te doen bij de politie. Je kan dat tegelijk ook melden via meldpunt.belgie.be”, vertelt Marleen Smeyers van de politie. “Ook al gaat het soms over kleine bedragen, want vele kleine aangiftes kunnen ook wel samen een groot dossier vormen.”

Meest gelezen