Woonzorgcentra kijken uit naar vaccinatie: "Het geeft hoop op een nieuwe lente"

De woonzorgcentra hebben deze week nog de tijd om een datum door te geven aan het Agentschap Zorg en Gezondheid waarop ze hun bewoners liefst vaccineren. Het agentschap bekijkt die voorkeuren en maakt dan een planning op zodat alles vlot kan verlopen. In de woonzorgcentra Toermalien en Mandana in Genk hebben ze de snelst mogelijke datum gevraagd, voor hen is dat 11 januari.

"We hopen op 11 en 12 januari te kunnen vaccineren", zegt directeur van het Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk Jos Aben. "In totaal moeten er zo'n 350 bewoners ingeënt worden, maar we zijn er klaar voor. Wij doen dat met 4 verpleegkundigen die de vaccins voorbereiden en toedienen."

Het 1ste vaccin is voor onze 100-jarige

Directeur Jos Aben

Het is een heel speciaal moment voor de woonzorgcentra. "We kijken er heel erg naar uit omdat we naar een rustiger en normaler leven willen gaan in ons woonzorgcentrum", gaat Aben verder. "We beseffen dat we de eerste weken en maanden nog heel waakzaam zullen moeten zijn, maar het geeft hoop op een nieuwe lente."

"Omdat het zo'n speciaal moment is, hebben we ook symbolisch onze oudste bewoonster uitgekozen om het eerste vaccin te krijgen. En dat is toevallig ook onze 100-jarige."

Planning voor Limburgse woonzorgcentra

De komende dagen zal er een eerste planning opgesteld worden door het Agentschap Zorg en Gezondheid. "We houden rekening met de grootte van het woonzorgcentrum, eventuele besmettingen en met de logistieke spreiding", zegt Joris Moonens. "Maar we hopen daar in de loop van volgende week meer zicht op te krijgen."

Meest gelezen