archieffoto
(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

"Rouwende" zwaan houdt uur lang 23 treinen tegen in Duitsland

In Duitsland is een zwaan die zijn partner net verloren had bijna een uur lang op een treinspoor blijven zitten. Het dier hield zo een twintigtal treinen tegen. Dat meldt de Duitse politie.

De feiten dateren al van 23 december. Twee zwanen vlogen in de buurt van de spoorlijn tussen Kassel en Göttingen, in het centrum van Duitsland. Volgens de politie is het vrouwtje vermoedelijk met haar vleugels verstrikt geraakt in de stroomkabels van de spoorlijn en op die manier gestorven.

Het mannetje bleef op het treinspoor bij het overleden vrouwtje zitten. De brandweer deed verschillende pogingen om het dier van de sporen te krijgen en moest uiteindelijk speciaal materiaal gebruiken om de beide dieren weg te krijgen. Het mannetje werd verderop in een rivier vrijgelaten. In totaal liepen 23 treinen bijna een uur vertraging op.

Het verhaal van de stervende zwaan en de partner die wegkwijnt, dat klopt niet.

Bioloog Dirk Draulans

Zwanen staan erom bekend dat ze lange tijd bij hun partner blijven. Soms blijven ze elkaar trouw voor het leven. Maar wil dat daarom zeggen dat ze gevoelens hebben en kunnen rouwen of verdriet hebben?

Volgens bioloog Dirk Draulans is dat niet het geval. "Rouwen en verdriet hebben zijn menselijke eigenschappen. Die zwaan weet niet wat er gebeurt. Ineens beweegt dat vrouwtje niet meer en het mannetje snapt niet goed waarom ze niet meer meevliegt", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. 

"Het verhaal van de stervende zwaan en de partner die wegkwijnt, dat klopt niet. Dat hebben onderzoeken aangetoond. Volgende week heeft dat mannetje bij wijze van spreken al een andere partner."

Meest gelezen