Videospeler inladen...

Zware aardverschuiving in klein Noors dorpje: reddingswerkers zoeken nog 11 inwoners (maar dat is niet evident) 

Wat is er met 11 Noren gebeurd na een aardverschuiving vorige nacht in het dorpje Gjerdrum, zo'n 30 kilometer ten noorden van hoofdstad Oslo? De vraag houdt Noorwegen in de ban, de ongerustheid groeit. Zoeken is niet evident; het blijft rond deze tijd van het jaar slechts enkele uren klaar in het noorden...

Dat er tien gewonden zijn gevallen bij de aardverschuiving staat vast.  Eén van die gewonden is er erg aan toe.  Dat er minstens 900 mensen uit hun huizen in de buurt zijn geëvacueerd is ook een feit.  Dus blijft het koortsachtig zoeken naar de vermisten. Eerst was er sprake van een twintigtal Noren, maar vanavond raakte bekend dat er nog 11 mensen vermist zijn. Hebben ze zich kunnen redden, zitten ze nog geblokkeerd in hun huizen, of moeten we vrezen voor het ergste scenario?

Het getroffen gebied is te voet amper te bereiken. Dus moet de hulp vanuit de lucht komen; helikopters vliegen constant boven de zone; soms laat een reddingswerker zich zakken tot in de buurt van een ingestort of beschadigd huis.  De beelden van de ravage die de aardverschuiving heeft aangericht spreken voor zich; en ze jagen de Noren met familieleden of geliefden in de regio schrik aan.

"Dit had een vredig nieuwjaarsweekend moeten worden, met als enige bezorgdheid COVID-19", zei de Noorse premier Erna Solberg op tv.  Na een bezoek ter plaatse zei ze dat er mensen onder het puin kunnen liggen, maar dat we niet zeker zijn omdat het kerstvakantie is en mensen dan ergens anders kunnen zijn.  

(Bekijk hieronder de beelden en lees daarna verder.)

Videospeler inladen...

Dit had een vredig nieuwjaarsweekend moeten worden, met als enige bezorgdheid COVID-19

De aardverschuiving is strikt gesproken een "kleiverschuiving". De  kleilagen ten noorden van Oslo hebben de kenmerkende eigenschap dat ze, bijvoorbeeld na langdurige regenval,  snel vloeibaar kunnen worden 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen