Videospeler inladen...

Mijlpaal voor Argentijnse vrouwenbeweging: Senaat legaliseert abortus ondanks tegenstand Katholieke Kerk

De Argentijnse Senaat heeft een wet goedgekeurd die abortus legaliseert tot 14 weken in de zwangerschap, na een debat van maar liefst 12 uur. Voor- en tegenstanders kwamen massaal op straat in Buenos Aires en volgden het debat live op grote schermen voor het Senaatsgebouw. De wet is een mijlpaal voor de sterke Argentijnse vrouwenbeweging en komt er ondanks de traditioneel sterke invloed van de Katholieke Kerk in het land.

In Argentinië hebben vrouwen voortaan het recht op abortus tot 14 weken in de zwangerschap. Dat heeft de Argentijnse Senaat afgelopen nacht beslist. 38 senatoren stemden voor de nieuwe wet, 29 stemden tegen en één senator onthield zich. Tot nu was abortus in Argentinië alleen legaal na een verkrachting of als de gezondheid van de moeder in gevaar was. 

De reactie van een van de voorstanders van de wet na de stemming.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Tweet van de Paus

Vrouwenrechtenactivisten in Argentinië strijden al jaren voor meer reproductieve rechten voor vrouwen. Twee jaar geleden stemde de Senaat nog nipt tegen de legalisering van abortus. De Argentijnse president Alberto Fernández beloofde tijdens de verkiezingen dat hij de wet opnieuw op tafel zou leggen als hij verkozen zou worden.

Tegelijk heeft de Katholieke Kerk een sterke invloed op het Latijns-Amerikaanse land. Enkele uren voor de stemming tweette Paus Fransiscus, zelf afkomstig uit Argentinië, nog dat “de Zoon van God als verschoppeling geboren werd, om ons te tonen dat elke verschoppeling een kind van God is.” 

Een vrouw bidt in de hoop dat het wetsvoorstel het niet zal halen (Buenos Aires)
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Debat live op groot scherm

Het debat dat voorafging aan de stemming in de Senaat duurde maar liefst 12 uur. Buiten volgde een grote massa voor- en tegenstanders het debat live op een groot scherm. Velen van hen droegen spandoeken met slagzinnen voor en tegen het recht op abortus. Enkele priesters droegen een mis op in de straten van Buenos Aires in de hoop dat het wetsvoorstel het niet zou halen.

Enkele priesters voerden een mis op in de hoop dat het wetsvoorstel het niet zou halen.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Voorbeeld voor Latijns-Amerika?

Na de stemming volgde feestvreugde bij de voorstanders van de nieuwe wet. Vrouwenrechtenactivisten hopen dat Argentinië de weg vrij kan maken voor andere Latijns-Amerikaanse landen om abortus te legaliseren. 

Op dit moment is Argentinië het vierde Latijns-Amerikaanse land waar abortus legaal is. In Cuba, Uruguay en delen van Mexico kunnen vrouwen ook al een abortus laten uitvoeren.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen