Videospeler inladen...

VK keurt Oxfordvaccin al goed: Waarom duurt het bij ons langer? En waarom is die goedkeuring zo belangrijk voor ons?

Het Verenigd Koninkrijk heeft het AstraZeneca/Oxford-vaccin goedgekeurd. Begin januari kan het land dus beginnen met de uitrol van het vaccin. Bij ons is het nog even wachten op die goedkeuring. Waarom duurt het bij ons langer? Waarom is de goedkeuring van het Oxfordvaccin zo belangrijk voor ons land? En wat is dan het verschil met andere vaccins?

Waarom is het vaccin nog niet goedgekeurd door de EU?

"Het lijkt alsof Europa trager is in de goedkeuring van het AstraZeneca-vaccin, maar het bedrijf heeft zelfs nog geen dossier ingediend om het te laten goedkeuren door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA)", klinkt het bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). 

"Er loopt wel al een rolling review voor tussentijdse beoordelingen van het vaccin, maar het uiteindelijke dossier wordt pas verwacht tegen eind januari", klinkt het nog. Het is dus nog even afwachten tot AstraZeneca het dossier indient, alvorens het EMA het coronavaccin kan goedkeuren.

Maar zodra het dossier is ingediend, kan het heel snel gaan. "Voor het Pfizer-vaccin heeft Europa toen een bijzondere vergadering bijeengeroepen, waardoor de Europese Commissie diezelfde dag nog de vergunning kon uitreiken."

Waarom is het vaccin in het Verenigd Koninkrijk dan wél al goedgekeurd?

"Binnen Europa zijn er regels rond veiligheid en doeltreffendheid waar vaccins aan moeten voldoen", klinkt het bij het geneesmiddelenagentschap. "Bij het coronavaccin is dat niet anders. Het enige verschil is dat er sprake is van rolling reviews en dat de verschillende ontwikkelingsfasen parallel doorlopen mogen worden." In normale omstandigheden moet elke fase afgesloten zijn voor er een nieuwe fase kan opgestart worden. 

In de EU werken we met een voorwaardelijke vergunning, waarbij elke maand bijkomende veiligheidsgegevens moeten worden ingediend

FAGG

"Daarnaast werken we ook met voorwaardelijke vergunningen in de EU. Dat is omdat we geen lange termijngegevens van het vaccin hebben. Iedere maand moeten er bijkomende veiligheidsgegevens worden ingediend om de effecten van het vaccin op lange termijn te kunnen bijhouden."

In de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is dat niet het geval. "Zij werken met andere procedures en vergunningen. In het VK worden bijvoorbeeld al bepaalde veilige stalen van een vaccin gebruikt voor de algemene vergunning er is."

Waarom is het AstraZeneca-vaccin belangrijk voor ons?

België heeft 7,5 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin besteld. Dat is meer dan elk ander beschikbaar coronavaccin. Een goedkeuring zou dus goed nieuws betekenen voor onze vaccinatiestrategie. 

Waarom heeft ons land zoveel vaccins van AstraZeneca besteld? "Het heeft niks te maken met de kwaliteit van een vaccin", klinkt het op het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. "Het aantal vaccins dat een bedrijf kan leveren, wordt verdeeld over de verschillende lidstaten die zijn meegestapt in het contract naargelang het aantal inwoners."

Is er dan een verschil met andere vaccins?

Het vaccin van AstraZeneca/Oxford is in tegenstelling tot het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna géén mRNA-vaccin. Het is een virale vector vaccin. Daarbij wordt een al gekend virus dat geen ziekte veroorzaakt, bij de mens gebruikt. Het gaat dan om een onschuldig virus of een levend afgezwakt virus dat in een ander vaccin gebruikt wordt. Aan die virale vector wordt een antigeen of de genetische code van een antigeen toegevoegd. Een mRNA-vaccin bevat geen virus. 

Daarnaast kan het vaccin gewoon in de koelkast bewaard worden en is het goedkoper dan de andere vaccins. Het vaccin zou - net zoals het Pfizer-vaccin - ook wel twee keer moeten worden toegediend. "Maar het officiële advies over het aantal dosissen en bewaarvoorschriften kennen we pas als het finale beoordelingsrapport er is." klinkt het bij het geneesmiddelenagentschap. 

Wat de effectiviteit van het vaccin betreft, zou het op hetzelfde niveau als Pfizer en Moderna zitten, die zo'n 95 procent effectiviteit halen. Eind november bereikte het vaccin slechts een gemiddelde effectiviteit van 70 procent. Maar na een nieuw onderzoek verkondigde de CEO van AstraZeneca, Pascal Soriot, een aantal dagen geleden dat zijn bedrijf de "winnende formule" zou hebben gevonden voor het coronavaccin. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen