Bewoners van 4 woonzorgcentra in Vlaams-Brabant krijgen coronavaccin: "Moeilijk jaar geweest, stap in goede richting"

In vier woonzorgcentra in Vlaams-Brabant wordt vandaag gevaccineerd tegen het coronavirus. Het gaat om de laatste proefdag, vanaf volgende week wordt het vaccin in woonzorgcentra over het hele land uitgerold.

De start van de vaccinatietest met het coronavaccin afgelopen maandag is vlot verlopen.  Daarom besliste de nationale vaccinatietaskforce dat een kleine 400 van de resterende vaccins die in UZ Leuven bewaard worden, mogen worden verdeeld naar vier woonzorgcentra in de regio van het universitaire ziekenhuis.

Vandaag volgt dus een tweede proefdag waarop de bewoners van vier woonzorgcentra in Vlaams-Brabant gevaccineerd worden. Het gaat om de woonzorgcentra  ’T Spelthof in Binkom, De Wyngaert in Rotselaar, Edouard Remy in Leuven en Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem. 

Het ergste was in quarantaine zitten, daar loopt ge de muren van op

Clémentine Derweduwe, bewoner woonzorgcentrum Edouard Remy

In woonzorgcentrum Edouard Remy in Leuven was het om 10:30u vanmorgen zover, en kreeg Clémentine Derweduwe (76) als een van de eerste bewoners een prik. De vrouw is erg opgelucht, want in de eerste golf raakte ze zelf besmet met het virus. "Ik ben niet ziek geweest", zegt Derweduwe daarover. "Het ergste was in quarantaine zitten, daar loopt ge de muren van op!"

Videospeler inladen...

Tientallen bewoners raakten toen besmet in woonzorgcentrum Edouard Remy en 13 overleefden het niet. Dat de vaccinatie dan toch dit jaar nog lukt is volgens de lokale arts Gijs Van Pottelbergh erg symbolisch.

"We worden er wat vrolijk van", zegt Pottelberg. "Het is natuurlijk een moeilijk jaar geweest, maar dit is nu een stap in de goede richting."

Op twee na worden alle bewoners in het woonzorgcentrum gevaccineerd. Als alles vlot verloopt, kan vanaf volgende week het vaccin in woonzorgcentra in het hele land uitgerold worden.

Meest gelezen