Brusselse politiezones gaan samenwerken met oudjaar

Op oudejaarsavond gaan de verschillende politiezones in het Brussels Gewest samenwerken. Dat gebeurde vorig jaar ook al. Maar dit jaar zal dat meer dan ooit nodig zijn, want feestjes en vuurwerk zijn verboden met oudjaar én er geldt nog steeds een avondklok vanaf 22 uur. 

"We hebben met de verschillende korpschefs onderling afgesproken dat de korpschef van de zone Brussel-Hoofdstad Elsene de coördinatie op zich zal nemen”, vertelt korpschef van politiezone Zuid Jurgen De Landsheer. “En elke politiezone afzonderlijk draagt zijn steentje bij. Als er problemen zijn op iemand anders zijn grondgebied, dan gaan wij bij elkaar in versterking. We gaan ook onze camerabeelden delen zodat iedereen vanop het crisiscentrum toegang heeft tot die beelden, om zo te zien of er iets gebeurt en of er moeten worden ingegrepen.”

Uit ervaring weten we dat we met genoeg manschappen moeten zijn, anders worden we onder de voet gelopen

Jurgen De Landsheer, korpschef van politiezone Zuid

Er zullen tijdens de nieuwjaarsnacht ook extra politiepatrouilles ingezet worden. ”We gaan actief op zoek naar plaatsen waar er voorheen al problemen waren. We gaan ook snel reageren en genoeg manschappen inzetten als er ergens een grootschalig feestje is. We weten uit ervaring dat we anders onder de voet gelopen worden. We gaan zorgen dat we met heel wat mensen op het terrein aanwezig zijn”, zegt De Landsheer. En de politie gaat ook via sociale media proberen te achterhalen waar illegale feestjes gehouden worden.

Vorig jaar werkten de Brusselse politiezones ook al samen. Toch hoopt korpschef Jurgen De Landsheer dat er dit jaar minder incidenten zijn: “Ik hoop dat we ons voordeel halen uit de avondklok. We hopen ook dat de sensibiliseringscampagne om geen vuurwerk af te steken ook zijn vruchten afwerpt. En dat we door de inzet en ervaring van vorig jaar minder problemen gaan hebben.”

Meest gelezen