Videospeler inladen...

Coronaregels voor reizigers aangescherpt: verplichte quarantaine en tests na terugkeer uit rode zone

Wie terugkeert na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone zal voortaan verplicht minstens een week in quarantaine moeten en zich laten testen op dag 1 en dag 7 na terugkomst. De maatregel gaat in vanaf vandaag en geldt voorlopig tot 15 januari. Er komen ook extra controles aan de grenzen. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Momenteel zijn er minder besmettingen in ons land dan in de meeste andere landen. De overheid volgt het advies van de experts, die willen vermijden dat er al te veel nieuwe besmettingen zijn door reizigers die terugkeren uit een rode zone, ook al omdat is gebleken dat de Britse variant van het coronavirus veel besmettelijker is.

We terugkeert uit een rode zone - dat betekent uit bijna alle Europese landen - en daar meer dan 48 uur heeft verbleven, zal vanaf 31 december verplicht in quarantaine moeten voor minstens 7 dagen. U zal ook een coronatest moeten ondergaan op dag 1 en dag 7 na terugkeer. Alleen als u na 7 dagen een negatieve PCR-test aflegt, mag u uit quarantaine. De maatregel geldt voor Belgen en niet-Belgen en duurt minstens tot 15 januari.

In een beperkt aantal gevallen geldt een uitzondering: 

  • voor wie een kritische functie in een essentiële sector, met een attest van de werkgever (het gaat hier dus niet om bijvoorbeeld Poolse bouwvakkers die op familiebezoek zijn geweest en terugkeren),
  • buitenlandse studenten die hier studeren mogen hun quarantaine onderbreken om een examen af te leggen,
  • voor wie om professionele redenen in het buitenland heeft verbleven is tot 4 januari een afwijking op de quarantaineverplichting mogelijk, als er een attest van de werkgever is . Vanaf 4 januari 2021 wordt daarmee rekening gehouden bij de beoordeling van het Passenger Locator Form. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Vanaf 2 januari 2021 zullen mensen na terugkeer een sms ontvangen waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum. U zal zich vrijwillig kunnen laten testen in Brussels Airport, op de luchthaven van Charleroi en in het treinstation Brussel-Zuid. Daarvoor wordt extra testcapaciteit gepland.

Daarnaast komen er extra controles aan de grenzen. De politie zal met steekproeven strenger controleren of terugkerende Belgen het Passenger Locator Form hebben ingevuld, niet-Belgen zullen een negatieve coronatest moeten kunnen aantonen.

Lees voort onder de tweet:

In de meeste landen om ons heen zien we de cijfers stijgen en zien we ook een mutatie van het virus die heel zorgelijk blijkt te zijn

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

"We zien dat de cijfers in ons land redelijk goed dalen", zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). "In de meeste landen om ons heen zien we de cijfers enerzijds stijgen, en ten tweede zien we ook een mutatie van het virus die toch wel heel zorgelijk blijkt te zijn."

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) sluit zich daarbij aan. "De cijfers in België zijn goed, maar in het buitenland gaat het vaak minder goed. Het is dus geen goed idee om naar het buitenland te reizen en we moeten echt wel streng zijn ten opzichte van mensen die dat wel doen. Er was dan ook eensgezindheid om de mensen die terugkomen te verplichten in quarantaine te gaan met het hele gezin en te testen."

Zowel De Croo als Vandenbroucke ontkennen dat de regering laat is met haar beslissing. "Nieuw is dat er sinds anderhalve week een nieuwe variant is die zeer besmettelijk is en zich bijzonder snel verspreidt in het Verenigd Koninkrijk."

Bekijk hier het gesprek met minister Frank Vandenbroucke (SP.A) in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Michaël Van Droogenbroeck geeft meer uitleg vanuit de Wetstraat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen