Destelbergen

Destelbergen sluit vogelkijkhut aan Damvalleimeer door vandalisme

Destelbergen sluit de vogelkijkhut aan het Damvalleimeer omdat er te veel mensen samenkomen om feestjes te vieren. De kijkhut ligt vol lege blikjes, flesjes en verpakkingen. Het is niet de eerste locatie in de gemeente die vernield wordt door jongeren. De gemeente bekijkt hoe ze dit het beste kunnen aanpakken om zulke situaties in de toekomst te voorkomen.

De vogelkijkhut aan het Damvalleimeer in Destelbergen is de laatste weken regelmatig de locatie van samenscholingen en feestjes geweest. De kijkhut is ondertussen een stort: er liggen lege blikjes, flessen en verpakkingen. Ook op andere plaatsen in de gemeente zijn er de laatste tijd verschillende vernielingen. “Dat moet stoppen”, zegt burgemeester Elsie Sierens. “We bekijken nu hoe we deze problematiek het beste kunnen aanpakken.”

Jongeren proberen begrijpen

“De laatste maanden is er een serieuze toename van vandalisme en vernielzucht”, vertelt Sierens verder. “Dat is jammer en het baart me zorgen. We sturen nu meer politiepatrouilles op pad dan gewoonlijk, maar ik denk dat handhaving alleen niet voldoende is. We moeten alles in kaart brengen en vooral proberen achterhalen waarom de jongeren zulke dingen doen.”

(Lees verder onder de foto.)

Destelbergen

“De politie doet op dit moment ook patrouilles in burger en treedt op die manier al met jongeren in overleg”, zegt Sierens nog. “We willen voornamelijk begrijpen waarom de jongeren dit doen. Waarom is die vernielzucht er? Wat is de drijfveer? Voelen ze zich hier niet welkom? Voelen ze zich misschien niet goed in onze maatschappij?” 

Niet te streng, niet te wollig

“Een strenge aanpak is nodig, maar we mogen ook niet overdrijven”, waarschuwt Sierens. “Heel veel pv’s uitschrijven zorgt uiteindelijk alleen maar voor een kat- en muisspel waarbij de jongeren massaal wegvluchten als ze de politie zien komen. Aan de andere kant mogen we natuurlijk ook niet te wollig zijn. We mogen ze niet gaan betuttelen.” Op dit moment overlegt de politie van Destelbergen met instanties uit Nederland. “Daar staan ze al erg ver in het aanpakken van zulke problemen. Hopelijk kunnen we in samenwerking met andere instanties en partners alles in kaart brengen en ervoor zorgen dat er minder vandalenstreken zijn in de toekomst. Het staat in ieder geval hoog op het prioriteitenlijstje van 2021.”

Destelbergen
kasto80

Meest gelezen