Natuurpunt

Dronepiloot uit Brakel ontdekte afgelopen jaar 100 vogelnesten met warmtecamera: “Zelfs grutto’s en velduilen”

Een dronepiloot uit Brakel heeft het afgelopen jaar zo’n 100 nesten van vogels gevonden met een warmtebeeldcamera. Wannes Dermout uit Opbrakel zamelde begin dit jaar geld in om een warmtecamera te kunnen kopen om zo bijzondere vogels te redden. 

“Ik ben ongeveer een jaar geleden gestart met het zoeken naar nesten van akker- en weidevogels via een warmtebeeldcamera”, vertelt dronepiloot Wannes Dermout bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “In totaal heb ik ongeveer 100 nesten gevonden, maar dat wil jammer genoeg niet zeggen dat élke vogel daarvan het jaar overleefd heeft.” Door het detecteren van de unieke nesten, konden de eitjes in ieder geval wel beschermd worden. 

Via de drone met warmtebeeldcamera kunnen we nesten die goed verstopt zitten vinden en beschermen

Aan het begin van dit jaar zamelde Dermout geld in om een warmtebeeldcamera aan te schaffen. Die stuurde hij met een drone – een soort helikoptertje – de lucht in. “Via de warmtebeeldcamera kan ik verborgen nesten in het landschap vinden. Aan de nesten worden vervolgens gps-coördinaten verbonden zodat men kan overgaan tot het beschermen van die nesten”, legt hij uit. 

Op veilige afstand

“Als we de nesten van de akker- en weidevogels niet in kaart zouden brengen, loop je het risico dat ze kapot gemaaid worden”, gaat Dermout verder. “Heel veel dieren broeden op het moment dat er veel landbouwactiviteiten zijn. Daardoor worden er jaarlijks heel wat nesten kapot gemaaid en kapot geploegd.”

Het grote voordeel van het detecteren van nesten vanuit de lucht is dat het geen sporen achterlaat: “Zonder drone trek je sporen naar het nest toe. Die zijn dan weer gemakkelijk te volgen door een vos of een steenmarter. Met de drone blijven we op veilige afstand zodat we beschermen kunnen garanderen.” Een drone mét warmtebeeldcamera heeft ook als voordeel dat nesten die goed verstopt zijn gemakkelijker te vinden zijn. “De detectie gaat ook veel sneller en je kan zelfs analyseren hoeveel eieren er verstopt zitten onder het gras. De volgende dag kan je dan zelfs controleren of er iets veranderd is. Het is erg gemakkelijk om op die manier veel informatie te verzamelen.”

Velduilen en grutto’s

De techniek is vooral belangrijk om nesten van zeldzame vogelsoorten te detecteren, en dat is het afgelopen jaar goed gelukt. “In de ijzerbroeken (West-Vlaanderen) hebben we 2 nesten van velduilen gevonden. Dat was zeer uniek, want er zijn in Vlaanderen maar een paar broedgevallen bekend”, zegt Dermout trots. “In Oost-Vlaanderen was de opvallendste ontdekking de nesten van enkele grutto’s in de Leiemeersen in Deinze. De grutto is bijna uitgestorven in Vlaanderen, het was dus van groot belang dat we 6 nesten konden detecteren en beschermen.” 

Natuurpunt
kasto80

Meest gelezen