Videospeler inladen...

Erika Vlieghe voert druk op om reizende landgenoten te testen: "Gevoel alsof we maart weer gaan beleven"

"We hebben het gevoel alsof we februari-maart opnieuw gaan beleven", zegt een bezorgde infectioloog Erika Vlieghe in "De ochtend" op Radio 1. Ze doelt daarmee op de vele reizigers die in het voorjaar ervoor gezorgd hebben dat COVID-19 zich in ons land makkelijk heeft kunnen verspreiden. Ook in deze kerstvakantie trekken heel wat mensen op reis. Vlieghe voert de druk op de regering op om van een verplichte test voor terugkerende Belgen werk te maken.

Experts pleiten voor een test en quarantaine voor landgenoten die terugkeren vanop reis. Ze vinden het huidige Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) of het verplichte reizigersformulier onvoldoende.

"Dat systeem is op poten gezet in de zomer op een moment dat er veel minder virale circulatie was. (...) Het is een kwetsbaar systeem voor fout gebruik, misbruik tot geen gebruik. Dat kunnen we ons in deze fase van de epidemie niet meer permitteren", zegt Vlieghe.

Het reizigersformulier is een kwetsbaar systeem voor misbruik of geen gebruik

Voorlopig moeten Belgen die terugkeren uit het buitenland geen negatieve test kunnen voorleggen. Daar is geen wettelijk kader voor, en is moeilijk te organiseren op korte termijn. Maar aanstaande zondag is het al de laatste dag van de kerstvakantie. Mensen gaan opnieuw werken en ook de scholen starten. Loont het nog de moeite dat de verplichte test er later komt?

"Ja, dan loont het nog. Ik steek mijn frustratie niet onder stoelen of banken: we hebben dat als experten in vroegere adviezen aangekaart. Er is wel ontmoedigende communicatie van de regering geweest, maar desondanks zijn er toch veel Belgen vertrokken naar het buitenland. En dat stopt niet meteen. De komende weken gaan er nog altijd mensen reizen. De sneeuw en de zon blijven sowieso lonken."

BELUISTER hier het volledige gesprek met professor Erika Vlieghe in "De ochtend":

Extra controles vanaf dit weekend

Vanaf het weekend gaat de federale politie extra coronacontroles doen bij reizigers die terugkeren uit het buitenland. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gisteren laten weten.

Die controles zullen gebeuren op luchthavens, in stations en op snelwegen. Wie langer dan 48 uur in het buitenland was, moet bij terugkeer een reizigersformulier hebben ingevuld. Daarop staat waar u naartoe geweest bent en met wie u contact hebt gehad. Geval per geval wordt bekeken wie een grote of lage kans had op besmetting, en of er al dan niet een coronatest en/of quarantaine vereist is. 

Eerder zei Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dat de kwestie van het reizen zou besproken worden op een Overlegcomité. Het volgende Overlegcomité staat op 8 januari gepland, dat is volgende week vrijdag.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen