Stad Geraardsbergen

Geraardsbergen schrapt voor de derde keer de Krakelingenstoet

Ook in 2021 zal de Krakelingenstoet en Tonnekensbrand in Geraardsbergen niet kunnen doorgaan. Het is al de derde keer op korte tijd dat deze traditionele feesten worden afgelast. Afgelopen jaar in februari werden die uitgesteld door stormweer. Daarna konden ze niet doorgaan door de coronapandemie. Dat er ook in 2021 geen stoet zal zijn, komt hard aan, maar het krakelingencomité bedacht een alternatief feest.

"Wij zijn natuurlijk enorm teleurgesteld dat we voor de tweede keer op rij onze krakelingenstoet met zo'n duizend deelnemers zullen moeten missen", zegt schepen van cultuur Ann Panis (Open VLD). "Maar dat geldt enkel voor de stoet, niet voor het krakelingenfeest. Er is nu al een krakelingenwandeling. En in februari start een krakelingententoonstelling in ons toeristisch kantoor bij het stadhuis."

(lees verder onder de foto)

Stad Geraardsbergen

Het krakelingencomité heeft een wedstrijd bedacht en daar zal iets van die worp in zitten.

De Gouden Krakeling

In 2021 worden er dus geen krakelingenbroodjes (mastellen) in de menigte geworpen vanaf de Oudenberg in Geraardsbergen. Andere jaren zat in één van die broodjes een briefje dat kon worden ingewisseld voor een gouden krakeling. Maar dat juweel is toch te winnen dit jaar zegt Ann Panis: "Het krakelingencomité heeft een wedstrijd bedacht en daar zal iets van die worp in zitten. Ik mag het nog niet verklappen maar we gaan de mensen de kans geven om te werpen, maar dan op een originele manier."

(lees verder onder de foto)

Visit Geraardsbergen

Ook geen Tonnekensbrand en Walmkebrand

Andere jaren wordt op de top van de Oudenberg een stropop aangestoken om de winter te verjagen en de nieuwe lente te verwelkomen. Volksdansers brengen daar dan sfeer. In enkele omliggende gemeenten wordt de Tonnekensbrand met een kleiner vuur 'beantwoord'. Dat heet Walmkensbrand. Op de Oudenberg worden brandende fakkels aan de omstaanders uitgedeeld en die brengen het vuur naar de Markt, waar de kermismolens staan. Net als de stoet gaat ook Tonnekensbrand en Walmkebrand in 2021 niet door.

Tonnekensbrand bestaat al sinds 1393. Het Geraardsbergse krakelingenfeest is sinds 10 jaar UNESCO werelderfgoed.

kasto80

Meest gelezen