Videospeler inladen...

BEKIJK: Europese leiders en Britse premier zetten handtekening onder handelsakkoord tussen EU en VK

Plechtige dag vandaag: Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, Europees president Charles Michel en de Britse premier Boris Johnson hebben het handels- en samenwerkingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk ondertekend. Het Britse parlement heeft het akkoord ook goedgekeurd.

Bekijk hier de ondertekening van het akkoord aan Europese zijde:

Videospeler inladen...

Is het een heuglijke dag voor de Europese Unie? Wellicht niet, want aan Europese zijde had men liever gehad dat het Verenigd Koninkrijk nog steeds deel uitmaakte van de Europese Unie. Maar het is nu zo en een brexit met een akkoord is nog altijd beter dan een brexit zonder akkoord, vinden de Europese leiders.

Heel veel vreugde was er dan ook niet te lezen op de gezichten van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Europees president Charles Michel, af en toe wel een lichte glimlach, maar toch is het een plechtige dag. Want over het akkoord is maanden onderhandeld tegen een steeds dichterbij komende deadline en menigeen had gedacht dat het akkoord er misschien niet zou komen. Op 24 december was er dan toch witte rook. (Lees hier een analyse over de inhoud van dat akkoord.)

Von der Leyen en Michel ondertekenden in feite drie afzonderlijke akkoorden: een handels- en samenwerkingsakkoord, een akkoord over veiligheid en het uitwisselen van geheime informatie en een akkoord over kernenergie. En dat telkens in twee versies, een voor de Europese Unie en een voor het Verenigd Koninkrijk.

Von der Leyen en Michel tekenden het akkoord vanmorgen al, om 9.30 uur. De teksten werden daarna per vliegtuig naar Londen gevlogen. De Britse premier Boris Johnson ondertekende het akkoord om 17 uur Belgische tijd, nadat het Britse Lagerhuis het akkoord met een overweldigende meerderheid had goegekeurd.

Bekijk de ondertekening van het akkoord door de Britse premier Johnson:

Videospeler inladen...

Op de valreep

Het akkoord gaat in werking op 1 januari 2021, als de overgangsperiode na de politieke brexit is afgelopen. Anders dan de lijdensweg bij het vorige akkoord - het scheidingsakkoord - heeft het Britse parlement het handelsakkoord deze keer dus zonder problemen goedgekeurd. Maar... alweer op de valreep.

Johnson verdedigde aan het begin van het debat het akkoord. "Het Verenigd Koninkrijk zal op 1 januari Europees en soeverein zijn, een onafhankelijke kuststaat", zei Johnson, die zich op de borst klopte dat het VK en de EU in minder dan een jaar een akkoord hebben kunnen sluiten en dat in tijden van een pandemie. Hij bracht ook hulde aan Commissievoorzitter von der Leyen en Europees hoofdonderhandelaar Michel Barnier "voor hun pragmatisme".

Aan Europese kant werd het akkoord dinsdag al voorlopig goedgekeurd, zodat het op 1 januari voorlopig in werking kan gaan. Begin 2021 (in februari of maart) volgt dan een definitieve goedkeuring.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen