Van links naar rechts: dr. Johan Vijgen, dr. Pieter Koopman en dr. Thomas Phlips.

Jessa Ziekenhuis in Hasselt gebruikt nieuwe techniek om hartritmestoornissen beter aan te pakken

In het Jessa Ziekenhuis in Hasselt hebben cardiologen een manier gevonden om hartritmestoornissen efficiënter te kunnen aanpakken. Door het gebruik van een krachtig lokaal elektrisch veld kunnen defecte hartcellen verwijderd worden. Het gaat om een primeur. 

"De nieuwe techniek heeft veel minder bijwerkingen", zegt cardioloog Johan Vijgen. "Met de huidige technieken kunnen we ongeveer 85 procent van de patiënten van de eerste keer helpen. Maar dat betekent dat nog altijd 15 procent een tweede keer moet terugkomen."

Problemen wegwerken met nieuwe technologie

"We zien ook dat 1 of 2 procent achteraf problemen heeft", gaat Vijgen verder. "Dat gaat dan over een beschadiging van een ademhalingszenuw of de slokdarm of het hart zelf.  En dat proberen we nu weg te werken met nieuwe technieken."

De nieuwe aanpak verschilt van voorgaande technieken omdat er gebruik wordt gemaakt van electroporatie. Daarbij worden hartcellen die ritmestoornissen veroorzaken vernietigd. Dat gebeurt door de aanleg van een krachtig en zeer lokaal elektrisch veld.

De nieuwe techniek is deze maand al 15 keer gebruikt in het Jessa Ziekenhuis. Eind januari worden nog eens 10 patiënten op dezelfde manier behandeld.

Meest gelezen