Video-overleg tussen de Chinese president Xi Jinping en de Europese, Duitse en Franse leiders.

Europese Unie en China na 7 jaar onderhandelen eens over investeringsakkoord 

De Europese Unie en China zijn het eens geraakt over het principe van een investeringsakkoord. Beide partijen hebben zeven jaar onderhandeld over de kwestie. Het princiepsakkoord moet een betere toegang tot de Chinese markt en betere concurrentievoorwaarden garanderen voor Europese bedrijven.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde het nieuws aan via Twitter. "Europa heeft de grootste eengemaakte markt ter wereld. We staan open voor bedrijven, maar we zijn gehecht aan wederkerigheid, een gelijk speelveld en kansen", schreef von der Leyen. "Vandaag hebben de EU en China een princiepsakkoord bereikt over een investeringsakkoord." Dat moet zorgen voor een meer evenwichtige handel en bedrijfskansen, klinkt het ook. Ook de Chinese staatsmedia meldden het nieuws. 

Het gaat om een politiek akkoord, dat later nog officieel ondertekend zal worden. Het zal volgens de Commissievoorzitter ook zorgen voor meer transparantie rond de subsidiëring en werking van Chinese staatsbedrijven, een betere toegang tot de Chinese markt verzekeren en gedwongen overdracht van technologie en andere praktijken een halt toeroepen.

Voorts zal het akkoord volgens von der Leyen ook de Europese kernwaarden promoten. Het zorgt voor een hefboom om gedwongen arbeid de wereld uit te helpen. China belooft concreet om verdere stappen te nemen om conventies van de Internationale Arbeidsorganisatie tegen gedwongen arbeid te ratificeren. En Europa engageert zich met China ook rond het klimaatakkoord van Parijs.

Video-overleg met Xi Jinping

Peking en Brussel onderhandelden al sinds 2014 over een groot bilateraal investeringsakkoord. De aankondiging woensdag volgde na video-overleg tussen de Chinese president Xi Jinping en von der Leyen, voorzitter van de Europese raad Charles Michel, Duits bondskanselier Angela Merkel en Frans president Emmanuel Macron (foto bovenaan). De volledige ratificering zal volgens een Europese bron verschillende maanden kunnen duren.

De Unie blijft gehecht aan internationale samenwerking gebaseerd op regels, zegt Charles Michel in een reactie. Hij verwelkomt het politieke akkoord. Voor de Chinese president kan het akkoord bijdragen tot het herstel van de wereldeconomie en de globale handel promoten, meldt staatspersbureau Xinhua. Europese bedrijven zullen een betere toegang tot China hebben, aldus Xi Jinping.

Het investeringsakkoord is de meest alomvattende poging van de EU om de relaties met de economische grootmacht China op te bouwen. Na de VS is China de belangrijkste handelspartner voor de EU. Het Duitse voorzitterschap van de EU wilde nog voor het einde van het jaar een princiepsakkoord sluiten. De voorbije dagen waren er dan ook signalen over vooruitgang in de onderhandelingen.

Meest gelezen