Inwoners van Tombeek krijgen door corona voorlopig geen geld van Keizer Karel

Geen 'Trek' dit jaar in januari in Tombeek, een gehucht van Overijse. Sinds de 16de eeuw krijgen de inwoners elk een stuk van de opbrengst van gronden die Keizer Karel hen schonk. De keizer deed dat uit dankbaarheid omdat de inwoners van Tombeek zijn koets uit de modder weer rechttrokken. 'Den Trek' zou nu verplaatst worden naar augustus 2021.

In Tombeek krijgen alle gezinshoofden normaal elk jaar op de eerste zondag na Driekoningen 4 euro tijdens de Keizer Kareltrek. Door de huidige gezondheidscrisis zal de folkloristische trek van Tombeek-Heyde niet doorgaan op zondag 10 januari 2021

Uitgestelde 'Trek'

Door de coronamaatregelen worden de Keizer Kareltrek in Tombeek en de bijhorende eucharistieviering, de muzikale stoet naar het café van uitbetaling, de toespraak en de eigenlijke uitbetaling uitgesteld. Toch wil de gemeente Overijse het goedmaken: "Als de coronaregels het dan toelaten, zal het feest worden georganiseerd tijdens de Keizer Karelfeesten in augustus. De inwoners van het gehucht die recht hebben op deze uitbetaling zullen hiervoor later op het jaar een uitnodiging ontvangen."

Legende

Volgens de legende zou Keizer Karel in de 16de eeuw met zijn koets zijn vastgereden in de moerassen aan de Lane in Tombeek-Heyde. De inwoners van Tombeek schoten hem te hulp en trokken zijn kar uit de modder. Uit dankbaarheid zou hij hen 70 hectaren grond hebben geschonken. Elk jaar, op de eerste zondag na Driekoningen, krijgt elk gezinshoofd uit Tombeek tijdens de trek nog een stukje rente van de verkoop van dit stuk grond.  

Meest gelezen