Limburgse ziekenhuizen ZOL en ZMK fuseren op 1 januari

De Limburgse ziekenhuizen Ziekenhuis Oost-Limburg en Ziekenhuis Maas en Kempen fuseren op 1 januari. De twee ziekenhuizen blijven bestaan, maar organisatorisch verandert er wel wat.

Het nieuwe jaar betekent ook verandering voor twee Limburgse ziekenhuizen. ZOL en ZMK gaan fuseren tot een overkoepelend geheel, dat zegt voorzitter van het ZOL Tom Arts: “Organisatorisch betekent dat de 2 ziekenhuizen blijven bestaan met 2 erkenningen maar dat er maar 1 rechtspersoon is, dus maar 1 directie. Die is voor beide ziekenhuizen hetzelfde en neemt dezelfde beslissingen.”

De fusie is ook zeker goed voor het Ziekenhuis Maas en Kempen, zij kunnen hun zorg versterken volgens Arts: “ZMK kan haar rol als basisziekenhuis in de regio blijven vervullen maar krijgt nu toch de mogelijkheid om de kwaliteit van de geneeskunde te verhogen en te garanderen voor alle inwoners van de regio Maaseik en Bree.”

Interessant voor efficiëntie en kwaliteit

Tom Arts, voorzitter Ziekenhuis Oost-Limburg

Ten slotte is het ook goed voor de specialisatie. “De fusie is interessant omdat de ziekenhuizen kunnen nadenken in de toekomst waar ze welke diensten gaan aanbieden. ZOL beschikt over 3 campussen, en we kunnen dan beslissen of we op 1 campus een gespecialiseerde dienst aanbieden voor de ganse regio of blijven we het doen op 3 campussen. Dat is interessant voor efficiëntie en kwaliteit."

Naar ander ziekenhuis?

Het zou in de toekomst wel mogelijk zijn dat mensen die normaal gezien naar ZMK gingen, nu zullen doorverwezen worden naar het ZOL. Maar door de hechte samenwerking was dit in het verleden ook al. “Voor de grotere en ingewikkeldere operaties werden nu reeds mensen doorverwezen naar het ZOL, maar dat is natuurlijk ter bescherming van de patiënt”, besluit Arts.

Meest gelezen