Problemen met verwerking coronatests na hacking van Antwerps testlabo

Door de hackersaanval op het Algemeen Medisch Labo in Antwerpen van maandag, zijn er hier en daar problemen met de verwerking van de coronatesten. "De stalen worden doorgestuurd naar andere labo's, maar dat zorgt voor verwarring en vertragingen", klinkt het bij dokter Heleen Aerts van Geneeskunde voor het volk.

Normaal voert AML elke dag zo'n 3.000 tests uit, maar nu zijn de stalen verdeeld over een aantal andere labo's in Antwerpen. "Een goed initiatief, AML doet er alles aan om de hinder te beperken, maar het zorgt soms voor verwarring en vertragingen bij de huisartsen", zegt dokter Heleen Aerts van Geneeskunde voor het volk.

"Nadeel is dat die andere labo's het niet altijd gewend zijn om de resultaten te communiceren met de huisartsen. We krijgen die op allerlei verschillende manieren aan, gisteren kregen we trouwens ook heel afwijkende resultaten binnen. We merken dat er wat chaos ontstaat bij ons en andere huisartsen. De hacking heeft een brede impact."

Het Algemeen Medisch Labo voert elke dag zo'n 3.000 coronatests uit, dat is 5 procent van de Belgische testcapaciteit. Sinds de aanval van maandag ligt het werk er helemaal stil. 

Meest gelezen