Tot 3 keer meer politieploegen op nieuwjaarsnacht in Antwerpen: "Maar kleine toost met buren gaan we door vingers zien"

Verschillende lokale politiezones zetten extra interventieploegen in tijdens de nacht van oud op nieuw. Soms zelfs tot drie keer meer. Er zal gecontroleerd worden of de coronamaatregelen goed nageleefd worden en er nergens te veel volk bijeenkomt, zowel binnen als buiten. Voor het afsteken van vuurwerk, wat in het hele land verboden is, geldt een nultolerantie. Wie betrapt wordt, zal voor de rechter moeten komen. "Als mensen even op straat komen om met hun buren te klinken, zal het mogelijk wel door de vingers gezien worden, zo lang niet de hele straat volstaat."

Hoeveel volk de lokale politie in Antwerpen zal inzetten tijdens de nieuwjaarsnacht, wordt niet bekend gemaakt. Maar het zal daar in elk geval nog meer dan anders een bijzondere nacht worden, gezien het grote vuurwerk op de Schelde afgelast is: "Het is een jaar als geen ander. Normaal moeten we een evenement met tienduizenden bezoekers in goede banen leiden", zegt woordvoerder Willem Migom. 

Maar een rustige nacht verwachten ze niet in Antwerpen: "We houden er wel rekening mee dat we zullen moeten tussenkomen bij lockdownfeesten. En ook als er vuurwerk afgestoken wordt, zal de politie paraat staan. Tot hiertoe lijkt het op dat vlak mee te vallen, maar de regels zijn duidelijk. Ook wie het op zak heeft, dreigt beboet te worden."

Borreltje

In de politiezone Noorderkempen zijn er normaal twee ploegen van twee agenten 's nachts op pad. Deze vakantie werd dat opgetrokken tot vier of zelfs zes ploegen. Ook de politiezone Regio Turnhout stuurt meer agenten de straat op, zowat de helft meer dan vorig jaar of acht tot negen duo's. 

De avondklok, die ook tijdens nieuwjaar om middernacht blijft ingaan, zal één van de maatregelen zijn die goed gecontroleerd worden. Buiten vieren op afstand zit er dus ook niet in: "We gaan nu ook niet de strengste zijn van allemaal", zegt woordvoerder Rudy Remijsen. "Als mensen met gezond verstand en vriendschappelijk een borreltje drinken met de buren, dan kan het dat onze agenten dat door de vingers zien. Maar als het bijvoorbeeld hele straten of buurten zijn die bijeenkomen, dan kunnen we dat niet tolereren."

Vuurwerk afsteken is in het hele land verboden en wie betrapt wordt, zal voor de rechter moeten komen. Ook het bezit van vuurwerk is verboden.

Meest gelezen