Griet Martens blijft vannacht bij haar paarden om ze te kunnen kalmeren
foto: Radio 2

Diereneigenaars halen opgelucht adem door vuurwerkverbod: “Maar we blijven toch stand-by”

Diereneigenaars zijn erg opgelucht door het vuurwerkverbod dat op dit moment van kracht is. Ook bij manege Berkenheide in Gellik (Lanaken) is dat het geval. Hoewel ze daar rond middernacht voor alle zekerheid toch in de buurt van hun 50 paarden blijven.

Elk jaar opnieuw zijn dieren in paniek als er bij de overgang naar het nieuwe jaar vuurwerk wordt afgestoken en regelmatig gebeuren er dan ook ongelukken met losgeslagen dieren. Door het vuurwerkverbod dit jaar zal dat hopelijk niet meer gebeuren. 

Maar Griet Martens van manege Berkenheide neemt het zekere voor het onzekere en blijft vannacht toch bij de 50 paarden in de stallen. “Elk jaar bereiden we ons voor en dat is dit jaar ook het geval”, vertelt Griet. “We zijn aanwezig in de stallen mocht het nodig zijn om de paarden te kalmeren. Voor ons is het al moeilijker omdat we aan de grens wonen en Nederlanders houden nogal van vuurwerk. Maar daar is het afsteken van vuurwerk nu ook verboden. We zijn dus heel hoopvol dat alles rustig blijft.”

Het is voor de natuur en voor de dieren veel beter zonder vuurwerk

Griet Martens, manege Berkenheide

In de manege vinden ze het een goede zaak dat er een vuurwerkverbod is dit jaar. “We vinden dat een fantastische zaak. Iedere dierenliefhebber gaat dat beamen. Niet alleen paarden, maar ook honden hebben veel last van die knallen”, vertelt Griet Martens. Ze hoopt dan ook dat er ook in de toekomst een vuurwerkverbod zal zijn. “Ik hoop dat mensen zelf ook inzien dat het voor de natuur en voor de dieren veel beter is zonder vuurwerk. Absoluut”, lacht ze.

Meest gelezen