SOS Wilde Dieren

SOS Wilde Dieren helpt 3 keer meer reeën in nood dan vorig jaar: “Waarschijnlijk door vele wandelaars sinds corona”

Het dierenopvangcentrum SOS Wilde Dieren uit Geraardsbergen kreeg dit jaar 3 keer meer oproepen binnen van gewonde reeën in vergelijking met vorig jaar. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de vele wandelaars sinds de coronapandemie. “Reeën raken snel in paniek en lopen dan weg met alle gevolgen van dien”, klinkt het.  

“We hebben dit najaar opvallend meer oproepen gekregen om reeën te helpen die in nood zijn in vergelijking met andere jaren”, vertelt Filip Berlengee van het opvangcentrum SOS Wilde Dieren in Geraardsbergen. Hij vermoedt dat de oorzaak wellicht de vele wandelaars zijn die van de Belgische natuur komen genieten sinds de coronapandemie. 

“Er zijn nu veel meer wandelaars dan anders en dat zorgt ervoor dat de natuur voor een stuk verstoord wordt”, legt Berlengee uit. “De reeën vluchten in paniek weg en botsen daarbij tegen de afsluiting van een natuurgebied of komen onder een auto terecht.”

Sterven door stress

Vorig jaar moest het team van SOS Wilde Dieren tijdens de wintermaanden ongeveer 1 keer per week uitrukken om een ree te helpen, dit jaar worden ze 3 tot 4 keer per week opgeroepen. “Deze nacht heb ik zelfs nog een ree moeten reanimeren”, zegt Berlengee. “Het is niet evident om een ree in nood te helpen. Reeën zijn heel stressgevoelig.  Zodra je ter plaatse komt, is de kans groot dat het dier sterft door de stress.” Op dit moment verzorgt SOS Wilde Dieren 2 reeën tot ze weer klaar zijn om de vrije natuur in te gaan.

(Lees verder onder het filmpje.)

Meer reeën in Vlaamse Ardennen

Maar de “coronawandelaars” zijn niet de enige oorzaak van opgejaagde reeën: “Heel vaak raken de dieren in paniek door loslopende honden”, zegt Berlengee nog. “Daarnaast is het me ook opgevallen dat er steeds meer reeën zijn in de provincie Oost-Vlaanderen. Ik woon al 20 jaar in de Vlaamse Ardennen en ik zie de populatie druppelsgewijs groeien. Zelfs in mijn eigen achtertuin zitten er tegenwoordig reeën. De populatie doet het zeer goed in onze regio.”

(Lees verder onder de foto.)

SOS Wilde Dieren

Rustig blijven

Maar wat kan je nu doen als je zelf een gewonde ree tegenkomt? “Je moet meteen de politie of een opvangcentrum opbellen”, geeft Berlengee als tip. “Wij kunnen dan het nodige doen om het dier te helpen. Het is ook belangrijk dat er niet te veel volk rond het beest staat. Vraag iedereen om rustig te blijven en weg te gaan. Als het dier op de grond ligt, kan het ook helpen om je jas over de kop van de ree te leggen. Zorg er in dat geval voor dat de snuit vrij blijft. Zo kan het dier kalmeren. Daarnaast is het belangrijk om geen actie te ondernemen. Je moet natuurlijk ten allen tijde denken aan je eigen veiligheid.” 

SOS Wilde Dieren
kasto80

Meest gelezen