SOS Wilde Dieren

Dierenopvangcentrum Geraardsbergen vindt eend beschoten met kruisboog: “Alle hulp kwam te laat”

Het dierenopvangcentrum van Geraardsbergen heeft een dode eend gevonden die beschoten werd met een kruisboog. Het centrum hoorde dat de eend al dagenlang rondzwom in de vijver van Zevenbronnen in Sint-Genesius-Rode met een pijl in haar lichaam. De reddingsactie duurde 2 dagen, maar alle hulp kwam te laat. 

“We kregen een oproep van Natuurinspectie Midden-Vlaanderen met de vraag of we konden helpen om een eend te vangen met een pijl in haar lichaam”, beschrijft Filip Berlenge van SOS Wilde Dieren het trieste voorval. “Een wandelaar had de eend zien rondzwemmen in de vijver van de Zevenbronnen in Sint-Genesius-Rode. Toen we dat hoorden, zijn we meteen in actie geschoten.”

Reddingsactie van 2 dagen

De reddingsactie van SOS Wilde Dieren heeft maar liefst 2 dagen geduurd. “Het leek een onmogelijke opdracht om de eend te vangen en te redden, maar we wilden toch ons best doen”, gaat Berlenge verder. “We hebben 2 vrijwilligers op pad gestuurd met een vangnet. Zij zijn op zoek gegaan naar de eend, want we hadden geen idee van de exacte locatie. De vijver van Zevenbronnen is dan ook erg groot.” 

De eerste dag van de reddingsoperatie leefde het dier nog, maar de volgende dag was de eend overleden

Toen de vrijwilligers de eend gevonden hadden, en het beest vanop de oever probeerden te vangen, vloog die weg. “We waren in de eerste plaats blij dat het beestje zo’n gruwelijke pijl had overleefd. We hebben alles gedaan wat we konden, maar jammer genoeg werd het snel donker. We moesten onze reddingsactie staken en de volgende dag verder doen.” De volgende dag gingen de vrijwilligers van SOS Wilde Dieren met een kajak het water in. “Een tocht over het water zou misschien meer kans op slagen hebben”, vertelt Berlenge. “We gingen opnieuw op zoek naar de eend, maar alle hulp kwam te laat. Intussen was de eend al overleden.”

(Lees verder onder de foto.)

SOS Wilde Dieren

Niet de eerste keer

SOS Wilde Dieren vermoedt dat er met opzet op het dier geschoten werd. “Tijdens de reddingsactie hebben we nog een eend gevonden die doorboord was met een pijl. Het kan ook een gans geweest zijn, het was niet duidelijk te zien, want we zagen alleen nog maar een hoopje pluimen”, getuigt Berlenge. “Helemaal aan het begin van onze carrière hebben we dit ook al eens meegemaakt in Geraardsbergen. Toen heeft er een eend wekenlang over de Dender gevlogen met een pijl in haar lijf. Een eend kan dagenlang overleven als de pijl geen vitale organen heeft geraakt. Het is heel triestig om zoiets te zien.”

Onderzoek naar de dader(s)

Filip Berlenge van SOS Wilde Dieren heeft zijn relaas intussen doorgegeven aan Natuurinspectie Midden-Vlaanderen. “Zij doen nu verder onderzoek. De dader of daders moeten gevat worden. Ik kan niet geloven dat zoiets nog kan in 2020. Het is heel triestig. Ik heb er gewoon geen woorden voor. Ik hoop dat zulke gruwelijke dingen nooit meer gebeuren.” 

SOS Wilde Dieren
kasto80

Meest gelezen