Franse regisseur en acteur Robert Hossein (93) overleden: Joffrey de Peyrac in de filmreeks “Angélique”

Op oudejaarsdag, één dag na zijn 93e verjaardag, is Robert Hossein overleden, Frans acteur, cineast, scenarioschrijver, schrijver, toneelregisseur, theaterdirecteur en regisseur van grote spektakels. Zijn carrière begon vlak na de Tweede Wereldoorlog en overspant meer dan 60 jaar. Maar Robert Hossein zal bij ons vooral herinnerd worden voor zijn rol als Joffrey de Peyrac in de eerste “Angélique”-film van de vijfdelige reeks uit de jaren 60.

In het Frankrijk van de 17e eeuw trouwt graaf Joffrey de Peyrac de Morens met de jonge Angélique Sancé de Monteloup. Het is een gearrangeerd huwelijk. Zij is nog maar 17, hij is twaalf jaar ouder, een man met littekens van voorbije gevechten, en er wordt gefluisterd dat hij een tovenaar is. Aanvankelijk wijst Angélique zijn avances af, maar hij weet haar geleidelijk te veroveren met zijn merkwaardige talenten als musicus, wetenschapper en filosoof. 

De passionele liefdesgeschiedenis komt abrupt ten einde als Joffrey als tovenaar op de brandstapel eindigt. Angélique raakt verstrikt in de Parijse onderwereld, vastbesloten te overleven en haar man te wreken.

Toen de romantisch-historische film “Angélique, Marquise des Anges” in 1964 uitkwam was hij al snel een wereldsucces, en meteen was Robert Hossein – die Joffrey de Peyrac vertolkte  - een superster in landen als Spanje, Italië , West-Duitsland en zelfs de Sovjet-Unie. Ook in ons land was de film een kassucces. In totaal gingen er wereldwijd meer dan 60 miljoen tickets over de toonbank. Er kwamen nog vier vervolgfilms.

Robert Hossein als Joffrey de Peyrac en Michèle Mercier als Angélique.

Enorm veelzijdig

Maar Robert Hossein was veel meer dan alleen maar de filmechtgenoot van Angélique. Zijn carrière begon vlak na de Tweede Wereldoorlog en overspant meer dan zestig jaar. Hossein was enorm veelzijdig: hij was actief als acteur, cineast, scenarioschrijver, schrijver, toneelregisseur, theaterdirecteur en op het einde van zijn carrière ook als regisseur van grote spektakels.

Hij stond op de set naast beroemdheden als Brigitte Bardot, Jean Gabin en Jean-Paul Belmondo, en acteerde onder de regie van grootheden als Jules Dassin, Marguerite Duras en Claude Lelouch. Zijn palet was breed: hij kon evengoed historische en romantische films aan, als policiers of vampierenfilms. Zijn hoogtepunt in de Franse cinema beleefde hij in de jaren 60.

Met Brigitte Bardot in "Le repos du guerrier":

Grootschalige spektakels

Hij besliste in 1970 Parijs te verlaten om in Reims regisseur van een theatergezelschap te worden. Hij bracht er werk op de planken van onder meer Dostojevski, Gorki en Shakespeare. Zo regisseerde hij in 1972 Isabelle Adjani in “La casa de Bernarda Alba” van de Spaanse auteur Federico García Lorca, het stuk dat haar naam voor het eerst bekend maakte.

Vanaf 1975 zette hij een hele serie grootschalige historische en muzikale spektakels op poten in grote zalen en congrescentra. Vooral "Les Misérables" (1980) kende enorm veel succes en werd op Broadway hernomen.

In 1982 regisseerde Robert Hossein "Les Misérables":

Robert Hossein overleed in Parijs, de stad waar hij ook geboren was. Zijn overlijden op oudejaarsdag komt precies één dag na zijn 93e verjaardag. 

Robert Hossein

Meest gelezen