Videospeler inladen...

Honderden vluchtelingen terug in uitgebrande kamp in Bosnië, regering belooft nieuwe tenten

In het noordwesten van Bosnië zijn honderden vluchtelingen in de vrieskou teruggestuurd naar hun kamp dat eerder door brand verwoest is. Een poging om hen met bussen over te brengen naar een andere stad, is mislukt na protest van de lokale bewoners. Volgens de laatste berichten zou de Bosnische regering nu beslist hebben om nieuwe tenten op te zetten.

De honderden vluchtelingen uit Afrika, Afghanistan en het Midden-Oosten hebben meer dan een dag in bussen gezeten. De regering van Bosnië-Herzegovina wou hen overbrengen van hun door brand verwoeste kamp nabij Bihac in het noordwesten van het land naar Bradina, een stad in het centrum. Daar zouden ze worden opgevangen in een leegstaande kazerne.

Dat is echter niet doorgegaan. De inwoners van Bradina kwamen de straat op uit protest tegen de komst van de vluchtelingen en de regering in Sarajevo is geplooid. De vluchtelingen zijn nu teruggestuurd naar het verwoeste kamp in Bihac en de bussen zijn vertrokken. De regering zou in het vernielde kamp nieuwe tenten opzetten. 

Eerder was ook al een plan om die mensen op te vangen in een ander vluchtelingenkamp nabij Bihac mislukt omdat de lokale overheid bezwaar aantekende. 

Bosnië vangt ongeveer 10.000 vluchtelingen op

Het is winter en erg koud en het bewuste kamp van Lipa nabij Bihac is door de brand grotendeels onbewoonbaar. Daar woonden ongeveer 1.200 mensen. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

De meeste vluchtelingen zelf willen liefst via EU-lidstaat Kroatië naar de rest van Europa, maar dat land houdt de grens voor hen gesloten. 

In totaal zitten er ongeveer 10.000 vluchtelingen vast in Bosnië. De Europese Unie steunt Bosnië met 60 miljoen euro voor de opvang daarvan en wil daar nu nog eens 25 miljoen euro extra bijdragen. 

Meest gelezen